Vulnerabilitat emocional en els equips d’infermeria davant l’exposició al trauma: l’impacte de cuidar

Author

Arimon i Pagès, Esther

Director

Torres Puig-gros, Joan

Fernández-Ortega, Paz

Tutor

Canela i Soler, Jaume

Date of defense

2021-07-19

Pages

216 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Abstract

L’exposició continuada al trauma i a la mort pot provocar Fatiga per Compassió i ansietat en les infermeres, afectant la seva qualitat de vida, la cura compassiva i relacionant-se estretament amb el desig de deixar la professió. L’objectiu de l’estudi va ser avaluar l’impacte emocional: Fatiga per Compassió i ansietat en infermeres que treballen en unitats d’alt risc. Es va realitzar un estudi multicèntric, observacional i transversal en infermeres de quatre unitats d’alt risc: Urgències, Cures Intensives, Oncologia i Pediatria, a 14 hospitals de Catalunya (Espanya) entre els anys 2015 i 2016. Les variables principals van ser: Satisfacció per Compassió i Fatiga per Compassió: Burnout i estrès traumàtic secundari, segons el Professional Quality of Life Questionnaire v.IV (ProQOL) v.IV; i ansietat, segons l'State- Trait Anxiety Inventory (STAI). Es va analitzar l'associació amb aspectes psicològics, sociodemogràfics, formatius, relacionats amb el treball per regressió logística multivariable, expressada amb Odds Ratio ajustada (ORa). De les 1302 infermeres participants, el 18,6% va presentar una baixa satisfacció; 19,7%, un alt burnout; i el 36,4%, i un alt estrès traumàtic secundari. L’ansietat tret va ser alta en un 7,2% i l’ansietat estat en un 11,8%. L'anàlisi multivariable va mostrar associacions entre un alt grau d'estrès traumàtic secundari i el desig d'abandonar la unitat i la professió. La unitat de treball va ser el principal factor de risc, i pràcticament tots els participants van expressar la necessitat de formar-se en gestió emocional. La satisfacció és freqüent en les infermeres que treballen en unitats d’alt risc, però no sembla ser un factor protector contra la fatiga per compassió o l’ansietat. La gran majoria dels participants van mostrar evidències dels aspectes negatius relacionats amb la cura a tots els centres i unitats de treball, mostrant una forta associació amb el desig de les infermeres de deixar la unitat i la professió.


La exposición continua al trauma y la muerte puede provocar Fatiga por Compasión y ansiedad en las enfermeras, afectando su calidad de vida, el cuidado compasivo y relacionándose estrechamente con el deseo de dejar la profesión. El objetivo del estudio fue evaluar el impacto emocional: Fatiga por Compasión y ansiedad en enfermeras que trabajan en unidades de alto riesgo. Se realizó un estudio multicéntrico, observacional y transversal en enfermeras de cuatro unidades de alto riesgo: Urgencias, Cuidados Intensivos, Oncología y Pediatría, en 14 hospitales de Cataluña (España) entre los años 2015 y 2016. Las variables principales fueron: Satisfacción por compasión y Fatiga por compasión: burnout y estrés traumático secundario, según el Professional Quality of Life Questionnaire v.IV (ProQOL) v.IV; y ansiedad, según el State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Se analizó la asociación con aspectos psicológicos, sociodemográficos y formativos relacionados con el trabajo a través de regresión logística multivariable, expresada con Odds Ratio ajustada (ORA). De las 1.302 enfermeras participantes, el 18,6% presentó una baja satisfacción; 19,7%, un alto burnout; y el 36,4%, y un alto estrés traumático secundario. La ansiedad rasgo fue alta en un 7,2% y la ansiedad estado en un 11,8%. El análisis multivariable mostró asociaciones entre un alto grado de estrés traumático secundario y el deseo de abandonar la unidad y la profesión. La unidad de trabajo fue el principal factor de riesgo, y prácticamente todos los participantes expresaron la necesidad de formarse en gestión emocional. La satisfacción es frecuente en las enfermeras que trabajan en unidades de alto riesgo, pero no parece ser un factor protector contra la Fatiga por Compasión o la ansiedad. La gran mayoría de los participantes mostraron evidencias de los aspectos negativos relacionados con el cuidado en todos los centros y unidades de trabajo, mostrando una fuerte asociación con el deseo de las enfermeras de dejar la unidad y la profesión.


Continued exposure to trauma and death can lead nurses to compassion fatigue and anxiety, affecting their quality of life and compassionate care given. This closely relates to a desire for nurses to leave their career. The objective of the study was to asses emotional impact: compassion fatigue and anxiety in nurses working in high-risk units. A multicenter, observational, cross- sectional study was carry out in nurses from four high-risk units: Emergency, Intensive Care, Oncology, and Pediatrics, in 14 hospitals in Catalonia (Spain) among 2015 and 2016. Primary outcomes were: compassion satisfaction and compassion fatigue (burnout and secondary traumatic stress) according to the Professional Quality of Life Questionnaire v.IV (ProQOL); and anxiety, according to the State-Trait Anxiety Inventory (STAI). We analyzed the association with sociodemographic, training, work- related and psychological aspects by multivariable logistic regression, expressed with adjusted Odds Ratio (ORa). Of the 1302 participating nurses, 18.6% presented low compassion satisfaction; 19.7%, high burnout; and 36.4%, high secondary traumatic stress. Trait anxiety was high in 7.2% and state anxiety in 11.8%. Multivariable analysis showed associations between high burnout/secondary traumatic stress and the desire to leave unit and profession, and the working unit was the main predisposing factor studied. Virtually all participants expressed the need to be trained in emotional management. Compassion satisfaction is common in nurses working in high-risk units, but it doesn’t seem to be a protective factor against compassion fatigue or anxiety. The vast majority of participants showed evidence of negative aspects related to care in all centres, work units or studied factors, showing strong association with nurses' desire to leave.

Keywords

Infermeres; Enfermeras; Nurses; Fatiga; Fatigue; Ansietat; Ansiedad; Anxiety; Compassió; Compasión; Compassion; Emocions; Emociones; Emotions

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Note

Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional

Documents

EAP_TESI.pdf

5.057Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)