The consequences of the Prestige oil disaster for the galician shellfisherwomen and their role in the regeneration of the shellfishing zones

Author

Fadigas, Amanda Braga do Melo

Director

Bru, Josepa

Codirector

Castañer i Vivas, Margarida

Date of defense

2017-12-01

Pages

215 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Geografia

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Ciències Experimentals i Sostenibilitat

Abstract

The coastal zone constitutes an important livelihood for women engaged in fishing activities. However, oil disasters that press the marine environment are becoming more frequent. This fact highlights the socio-­‐environmental risks faced by groups of women with a high dependence on the marine environment. In this context, this doctoral thesis examines the catastrophe provoked by the oil tanker Prestige in the Galician coastal zone of Spain in 2002, and the Galician shellfisherwomen affected by it. The objective of the study is to analyse the Prestige disaster through a gender perspective, identifying the elements that have affected Galician shellfisherwomen, as well as their role in the recovery of the shellfishing zones.


La zona costera representa un important medi de vida per a les dones involucrades amb les activitats pesqueres. No obstant això, cada cop són més freqüents els desastres petrolers que pressionen l’ambient marí. Aquest fet posa en evidència el risc sòcio-­‐ambiental a què s'enfronten aquests grups de dones amb una alta dependència del medi marí. En aquest context, aquesta tesi doctoral presenta un apropament entre el desastre provocat pel vaixell petroler a la zona costera de Galicia, a Espanya, l'any 2002, i les mariscadores gallegues. L’objectiu d’aquest estudi és analitzar el desastre del Prestige des d’una perspectiva de gènere, tot identificant els elements que han afectat les mariscadores gallegues, així com el seu rol en la recuperació de les zones de marisqueig.

Keywords

Galícia; Mariscadores; Mariscadoras; Shellfisherwomen; Zona costanera; Coastal zone; Prestige, Catàstrofe de, 2002; Castàstrofes ecològiques; Catástrofes ecológicas; Vessaments de petroli; Derrame de petróleo; Oil spills; Marea negra

Subjects

504 - Threats to the environment

Documents

tabmf_20171201.pdf

20.60Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)