El levantamiento del velo de las sociedades de capital cerradas por infracapitalizacion en el derecho ecuatoriano

Author

Pinoargote Vázquez, Paola

Director

Girgado Perandones, Pablo

Date of defense

2022-04-25

Pages

272 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

En aquesta tesi doctoral abordem l'aixecament del vel jurídic en els casos d'infracapitalització des de la perspectiva del dret equatorià. Delimitem quins són els subjectes destinataris del nostre estudi, que són les persones jurídiques de dret societari que engloben les espècies anònima i limitada, caracteritzades pel fet de gaudir del privilegi de la separació patrimonial. Enunciem els abusos que poguessin ser ocasionats per la mala utilització de la personalitat jurídica i la seva relació amb la infracapitalització de societats. Analitzem els correctius que s'apliquen a aquests supòsits de conducta, entre ells, el més generalitzat que és la doctrina de l'aixecament del vel jurídic, i la manera de prevenir-la mitjançant l'adopció de les normes de bon govern corporatiu. Plantegem el concepte d'infracapitalització amb el detall de les classes i la importància del capital social adequat amb la finalitat de comprendre com la seva deficiència pot ocasionar un supòsit d'infracapitalització que impedeixi a la societat desenvolupar el seu objecte social. Examinem la responsabilitat dels socis de la companyia d'acord amb les diferents circumstàncies que tenen lloc dins d'una companyia, com són: el tipus societari, les situacions relacionades amb la integració del capital social; i, les intencions no societàries per les quals es constitueix i funciona una societat. Analitzem també, la responsabilitat que s'origina de la societat pel que fa als tercers i dels socis per infracapitalització, a més observem, quan és pertinent determinar l'existència de la responsabilitat per als administradors de la societat, de manera general i pel que fa a la existència de la infracapitalització. Finalment, estudiem la infracapitalització i el Concurs Preventiu equatorià de les societats, fent una anàlisi de l'exposició de la normativa que es podria considerar referent a la infracapitalització, i la prevenció de la liquidació de les societats.


En esta tesis doctoral abordamos el levantamiento del velo jurídico en los casos de infracapitalización desde la perspectiva del derecho ecuatoriano. Delimitamos cuáles son los sujetos destinatarios de nuestro estudio, que son las personas jurídicas de derecho societario que engloban las especies anónima y limitada, caracterizadas por el hecho de gozar del privilegio de la separación patrimonial. Enunciamos los abusos que pudieren ser ocasionados por la mala utilización de la personalidad jurídica y su relación con la infracapitalización de sociedades. Analizamos los correctivos que se aplican a estos supuestos de conducta, entre ellos, el más generalizado que es la doctrina del levantamiento del velo jurídico, y su forma de prevenirla mediante la adopción de las normas de buen gobierno corporativo. Planteamos el concepto de infracapitalización con el detalle de sus clases y la importancia del capital social adecuado con la finalidad de comprender como su deficiencia puede ocasionar un supuesto de infracapitalización que le impida a la sociedad desarrollar su objeto social. Examinamos la responsabilidad de los socios de la compañía conforme a las diferentes circunstancias que acontecen dentro de una compañía, como son: el tipo societario, las situaciones relacionadas con la integración del capital social; y, las intenciones no societarias por las que se constituye y funciona una sociedad. Analizamos también, la responsabilidad que se origina de la sociedad con respecto a los terceros y de los socios por infracapitalización, además observamos, cuando es pertinente determinar la existencia de la responsabilidad para los administradores de la sociedad, de modo general y con respecto a la existencia de la infracapitalización. Finalmente, estudiamos la infracapitalización y el Concurso Preventivo ecuatoriano de las sociedades, haciendo un análisis de la exposición de la normativa que podría considerase como referente a la infracapitalización, y la prevención de la liquidación de las sociedades.


In this doctoral thesis we address the lifting of the legal veil in cases of undercapitalization from the perspective of Ecuadorian law. We delimit which are the recipient subjects of our study, which are the legal persons of corporate law that encompass the anonymous and limited species, characterized by the fact of enjoying the privilege of patrimonial separation. We state the abuses that could be caused by the misuse of legal personality and its relationship with the undercapitalization of companies. We analyze the corrective measures that are applied to these assumptions of conduct, among them, the most generalized, which is the doctrine of lifting the legal veil, and its way of preventing it through the adoption of good corporate governance regulations. We propose the concept of undercapitalization with the detail of its classes and the importance of adequate social capital in order to understand how its deficiency can cause an assumption of undercapitalization that prevents the company from developing its corporate purpose. We examine the responsibility of the company's partners according to the different circumstances that occur within a company, such as: the type of company, the situations related to the integration of the social capital; and, the non-corporate intentions for which a company is constituted and functions. We also analyze the liability that originates from the company with respect to third parties and partners due to undercapitalization. In addition, we observe when it is pertinent to determine the existence of liability for the directors of the company, in general and with respect to the existence of undercapitalization. Finally, we study the undercapitalization and the Ecuadorian exceptional preventive agreement of companies, making an analysis of the exposure of the regulations that could be considered as reference to undercapitalization, and the prevention of the liquidation of companies.

Keywords

Infracapitalització; Vel Jurídic; Responsabilitat Societària; Infracapitalización; Velo Jurídico; Responsabilidad Societaria; Undercapitalization; Legal Veil; Corporate Responsibility

Subjects

3 - Social Sciences; 34 - Law. Jurisprudence; 346 - Economic law. Law of government control of the economy

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI Paola Pinoargote Vázquez.pdf

2.418Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)