La política criminal en Colombia en la era del encarcelamiento masivo

Author

Giraldo Cano, Natalia

Director

Rivera Beiras, Iñaki

Codirector

Queralt Jiménez, Joan J.

Tutor

Rivera Beiras, Iñaki

Date of defense

2022-05-30

Pages

396 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Esta investigación examina la órbita de los derechos humanos de las personas privadas de la libertad en el contexto colombiano desde la perspectiva del derecho penal humano y desde el garantismo radical. El análisis parte de la premisa de que al interior de las prisiones no puede haber un respeto efectivo de los derechos humanos debido a que este solo puede plantearse desde el plano prescriptivo, es decir, desde la ‘cárcel legal’, ya que desde las condiciones materiales de la ‘cárcel real’ es imposible garantizarlo. El trabajo cuestiona cómo algunos lineamientos jurisprudenciales y el enfoque de la Política criminal han contribuido al aumento exponencial de la población carcelaria y a la violación masiva de derechos humanos al interior de las prisiones. Se estudia la posible tendencia al encarcelamiento masivo en el país y se presentan estrategias de reducción del uso de la cárcel a partir de una política de descarcelación basada en el garantismo radical.


Aquesta recerca examina l'òrbita dels drets humans de les persones privades de la llibertat en el context colombià des de la perspectiva del dret penal humà i des del garantisme radical. L'anàlisi parteix de la premissa que a l'interior de les presons no pot haver-hi un respecte efectiu dels drets humans pel fet que aquest només pot plantejar-se des del pla prescriptiu, és a dir, des de la ‘presó legal’, ja que des de les condicions materials de la ‘presó real’ és impossible garantir-lo. El treball qüestiona com alguns lineaments jurisprudencials i l'enfocament de la Política criminal han contribuït a l'augment exponencial de la població carcerària i a la violació massiva de drets humans a l'interior de les presons. S'estudia la possible tendència a l'empresonament massiu al país i es presenten estratègies de reducció de l'ús de la presó a partir d'una política de descarceració basada en el garantisme radical.


This research examines the extent of the human rights of individuals deprived of liberty in the Colombian context from the perspective of human criminal law and of radical guarantism. The analysis starts from the premise that there cannot be an effective respect for human rights inside prisons, since this can only be approached from the prescriptive level, i.e., from the 'legal prison', given that it is impossible to guarantee it from the material conditions of the 'real prison'. This work questions how some jurisprudential guidelines and the criminal policy approach have contributed to the exponential increase of the prison population and the massive violation of human rights inside prisons. We furthermore study the possible tendency to mass incarceration in the country and present strategies to reduce the use of prisons based on a policy of decarceration according to radical guarantism.

Keywords

Dret penal; Derecho penal; Criminal law; Política criminal; Política criminal; Criminal policy; Empresonament; Prisión; Imprisonment; Colòmbia; Colombia

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

NGC_TESIS.pdf

3.437Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)