La prenda y financiaciones estructuradas: posibilidades de la prenda como garantía global. Una aproximación a las "floating charges"

Author

Follía Martínez, Manuel

Director

Sastre Papiol, Sebastián

Tutor

Font Ribas, Antoni

Date of defense

2017-09-27

Pages

229 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

Este trabajo analiza las posibilidades del derecho real de prenda como garantía de un conjunto de obligaciones, en particular, en el marco de una o varias operaciones de financiación que formen parte de una unidad de operación, en el sentido de que las mismas presenten una relación de dependencia recíproca y/o nexo de conexión causal entre sí, unas respecto de las otras, dándose cobertura también a los casos en que se pretenda garantizar una pluralidad diferenciada de obligaciones sin conexión entre ellas. No pretendemos importar en su totalidad el régimen de la hipoteca flotante previsto en la Ley 41/2007, ni las normas por las que se rigen las denominadas garantías flotantes (“floating charges”) en el Reino Unido, pero sí recoger los principios inspiradores de dicha normativa, conjuntamente con lo dispuesto por nuestra jurisprudencia y doctrina en sede de prenda (con o sin desplazamiento de la posesión). También serán objeto de análisis las distintas alternativas que actualmente se están utilizando en el mercado para cubrir las limitaciones derivadas del rígido principio de especialidad (que esencialmente se refiere al concepto de “obligación principal”, pero que no se define), así como la heterogeneidad y falta de sistematización de nuestra normativa vigente, estudiando, entre otras, las prendas sucesivas en distintos rangos o concurrentes en igualdad de rango, la prenda de derechos de crédito derivados del remanente de la ejecución (“surplus”) o las prendas por porcentajes. El trabajo culmina con una propuesta de reforma legislativa que se hace eco no sólo de lo apuntado por la doctrina y jurisprudencia recientemente, sino también de algunas consideraciones fruto del análisis histórico de dicha figura.


Aquest treball analitza les possibilitats del dret real de penyora com a garantia d'un conjunt d'obligacions, en particular, en el marc d'una o diverses operacions de finançament que formin part d'una unitat d'operació, en el sentit que les mateixes presentin una relació de dependència recíproca i/o nexe de connexió causal entre sí, unes respecte de les altres, donant-se cobertura també als casos en què es pretengui garantir una pluralitat diferenciada d'obligacions sense connexió entre elles. No pretenem importar íntegrament el règim de la hipoteca flotant previst en la Llei 41/2007, ni les normes per les quals es regeixen les denominades garanties flotants (“floating charges”) en el Regne Unit, però sí recollir els principis inspiradors d'aquesta normativa, conjuntament amb el que es disposa per la nostra jurisprudència i doctrina en seu de penyora (amb o sense desplaçament de la possessió). També seran objecte d'anàlisi les diferents alternatives que actualment s'estan utilitzant al mercat per cobrir les limitacions derivades del rígid principi d'especialitat (que essencialment es refereix al concepte de “obligació principal”, però que no es defineix), així com l'heterogeneïtat i falta de sistematització de la nostra normativa vigent, estudiant, entre unes altres, les penyores successives en diferents rangs o concurrents en igualtat de rang, la penyora de drets de crèdit derivats del romanent de l'execució (“surplus”) o les penyores per percentatges. El treball culmina amb una proposta de reforma legislativa que es fa ressò no només de l'apuntat per la doctrina i jurisprudència recentment, sinó també d'algunes consideracions fruit de l'anàlisi històric d'aquesta figura.


This paper analyzes the possibilities of the in rem right of pledge as security for several obligations, and in particular, in the framework of one or more financings that may compose a single transaction, in the sense that the same may present a relation of reciprocal dependency and/or a causal connection link (“nexo causal”) in relation to each other, also treating the cases in which it is envisaged to secure a plurality of differentiated obligations without connection. We do not pretend to entirely import the floating mortgage legal regime foreseen in Act 41/2007, neither the legal regulation of the so called “floating charges” in the United Kingdom, but at least to gather the underlying principles of such rulings, jointly with the decisions made by our courts and authors regarding the pledge (possessory and non-possessory). We will also analyze the different alternatives that are commonly used in the market to cover the limitations arising from our severe principle of speciality (that essentially refers to the concept of “principal obligation”, but which it does not define), as well as to the heterogeneity and lack of systematization of our legal regulations, among others, with regards to the establishment of pledges in equal or consecutive rankings, the pledge of credit rights arising from the execution surplus or the pledge in percentages. The paper finalizes with a proposal of a draft of statutory reform that takes into account not only opinions from our courts and authors, but also certain considerations resulting from the historical analysis of this figure.

Keywords

Penyora (Dret); Prenda (Derecho); Pledges (Law); Finançament; Financiación; Funding; Hipoteques; Hipotecas; Mortgages; Fiança; Fianza; Suretyship; Espanya; España; Spain

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Documents

MFM_TESIS.pdf

1.577Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)