Análisis crítico del Gobierno Corporativo de las Sociedades Cooperativas de Crédito

Author

García Companys, Anna

Director

Puyalto Franco, María José

Date of defense

2022-07-21

Pages

504 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Privat

Abstract

El present treball de tesi doctoral versa sobre l’estudi del govern corporatiu de les societats cooperatives de crèdit espanyoles amb el propòsit d’identificar les incongruències que es produeixen com a conseqüència de l’aplicació de les normes de govern financer imposades per la regulació sectorial. Aquestes normes, el compliment de les quals es configura com un dels requisits ineludibles per a l'accés i l'exercici de l'activitat típica d'intermediació indirecta al crèdit, si bé es projecten sobre totes les entitats que operen en el mercat de crèdit, tenen com a referència principal un tipus societari en concret, la societat anònima cotitzada, que presenta diferències substancials amb les societats cooperatives. La circumstància descrita afavoreix processos de bancarització que condueixen a desvirtuar els atributs essencials d’un dels tipus societaris emblemàtics de l’Economia Social i, en última instància, a la pèrdua de diversitat en el sector. És per això que aquest treball proposa l'aplicació del Principi de Proporcionalitat, contemplat expressament a les normes comunitàries i nacionals, com a instrument idoni per superar les inconsistències detectades i preservar la identitat cooperativa sense cap menyscapte de la solidesa del govern corporatiu de les cooperatives de crèdit.


El presente trabajo de tesis doctoral aborda el estudio del gobierno corporativo de las sociedades cooperativas de crédito españolas con el propósito de identificar las incongruencias que se producen como consecuencia de la aplicación de las normas de gobierno financiero impuestas por la regulación sectorial. Estas normas, cuyo cumplimiento se configura como uno de los requisitos ineludibles para el acceso y el ejercicio de la actividad típica de intermediación indirecta en el crédito, si bien se proyectan sobre todas las entidades que operan en el mercado de crédito, tienen como principal referencia un tipo societario en concreto, la sociedad anónima cotizada, que presenta diferencias substanciales con las sociedades cooperativas. La circunstancia descrita favorece procesos de bancarización que conducen a desvirtuar los atributos esenciales de uno de los tipos societarios emblemáticos de la Economía Social y, en última instancia, a la pérdida de diversidad en el sector. Es por ello que este trabajo propone la aplicación del Principio de Proporcionalidad, contemplado expresamente en las normas comunitarias y nacionales, como instrumento idóneo para superar las inconsistencias detectadas y preservar la identidad cooperativa sin menoscabo alguno de la solidez del gobierno corporativo de las cooperativas de crédito.


The present doctoral thesis deals with the study of the corporate governance of Spanish credit cooperatives to identify the inconsistencies resulting from the application of financial governance rules imposed by the sectorial regulation. Complying with all these binding rules is one of the essential requirements to access the typical activity of indirect credit intermediation. These rules apply to all entities operating on the banking system, but they have taken a specific type of company as a reference: the joint-stock companies, which differ substantially from the cooperative structure and function. This situation favors changes in the system that distort the essential attributes of cooperatives, being the latter one of the emblematic classes of companies in the Social Economy. Consequently, those changes imply the loss of diversity in the financial sector. The present thesis therefore proposes the application of the Proportionality Principle, which is expressly provided in European and national rules, as an appropriate instrument to overcome the inconsistencies identified and to guarantee and preserve the basic values of cooperative identity without undermining the solvency of the cooperative-banking corporate governance.

Keywords

Govern corporatiu; Cooperatives de crèdit; Principi de proporcionalitat; Gobierno corporativo; Cooperativas de crédito; Principio de proporcionalidad; Corporate governance; Cooperative banking; Principle of proportionality

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Dret Mercantil

Documents

This document contains embargoed files until 2095-07-21

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)