La vivència del temps a l'Empordà. Una tesi sobre el valor etnogràfic de l'obra de Josep Pla

Author

Carbonell Camós, Eliseu

Director

Terradas Saborit, Ignasi, 1950-

Date of defense

2003-02-05

Pages

799 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Antropologia Social

Abstract

Estudio etnológico sobre la vivencia del tiempo en el Empordá, comarca noreste de Cataluña, a partir del análisis de la obra literaria del escritor ampurdanés Josep Pla (1897-1981). El marco teórico analiza los principales debates que se han producido en Antropología Social sobre el modo en que las sociedades experimentan la noción del tiempo. En los siguientes capítulos se analizan los diferentes niveles de la vivencia del tiempo en una comarca predominantemente agrícola y pesquera, como es el Empordà, sin olvidar los cambios producidos por el impacto del turismo y la modernización durante la segunda mitad del siglo XX. A partir de analizar la obra literaria de Josep Pla, tras la descripción de paisajes y personajes, aparecen la construcción y reconstrucción de una identidad humana donde la temporalidad es muy importante. Esta tesis pretende ser una contribución a la etnología de Cataluña a partir de la Antropología del Tiempo, a la vez que una aportación a la relación entre los estudios literarios y la antropología social.

Keywords

Temps en la literatura; Tiempo en la literatura; Time in literature; Antropologia social; Antropología social; Social anthropology; Antropologia cultural; Antropología cultural; Cultural anthropology; Empordà (Catalunya); Empordà (Cataluña); Empordà (Catalonia); Pla, Josep, 1897-1981

Subjects

572 - Physical anthropology

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

ECC_TESI.pdf

72.72Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)