Temps i mesura. Investigacions fenomenològiques sobre temporalitat i cronometria

Author

González Guardiola, Joan

Director

Pereña, Francesc

Date of defense

2005-07-18

Pages

274 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura

Abstract

En la present investigació hem pretès, fonamentalment, dos objectius. D'una banda, completar algunes de les tasques que la fenomenologia de Heidegger havia deixat obertes en el seu programa de treball; concretament, les tasques que es deixen obertes en el paràgraf [11] de Ser i Temps respecte a la possibilitat d'una "immersió més originària" (ursprunglichen Aufgehen) del Dasein primitiu en els fenòmens, i la tasca, oberta en el paràgraf [80], de dur a terme una "investigació més a fons" (weitergehend Untersuchung) sobre la relació entre el nombre en el succeir històric, el temps del món astronòmicament calculat, i la temporalitat i historicitat del Dasein. El segon objectiu ha consistit a mostrar que els fruits de dur a terme aquestes tasques de ia fenomenologia, almenys en la direcció que nosaltres hem seguit aquí, condueixen a qüestionar algunes premisses fonamentals de la pròpia fenomenologia de Heidegger a Ser i Temps. D'aquesta manera, la nostra investigació es converteix en un diàleg obert amb la filosofia heideggeriana sobre el temps, a partir d'allò que s'ha guanyat en la realització d'aquelles tasques que Heidegger havia només anunciat. L'element que no podrà ser sostingut de la filosofia heideggeriana com a resultat de dur a terme una fenomenologia seriosa i rigorosa de la mesura del temps (tenint en compte el món circumdant del Dasein primitiu i el seu desenvolupament històric) serà la interpretació de la "comprensió vulgar del temps" que es porta a terme en tot el capítol sisè de Ser i Temps. La situació final de la descripció de I 'evolució històrica de la mesura del temps ens conduirà a la dissolució, mitjançant aquesta discussió amb Heidegger, dels falsos problemes sobre la mesura del temps. La mesura del temps no és enemiga del Dasein propi, sinó que és fruit de quelcom que el nosaltres propi ha volgut (la mundanització de l'ésser) per tal de sortir de la nit neutral de l'ésser, i que ha tingut conseqüències no esperades que s'han d'afrontar. Per això, les nostres investigacions s'enquadren, en aquest sentit, en el marc d'una filosofia de la Krisis de sentit de la humanitat racional, no ja europea, sinó mundial.

Keywords

Temps (Filosofia); Tiempo (Filosofía); Time (Philosophy); Cronometria; Cronometría; Time measurements; Fenomenologia (Física); Fenomenología (Física); Phenomenological theory (Physics); Heidegger, Martin, 1889-1976

Subjects

1 - Philosophy. Psychology

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

JGG_TESI.pdf

39.39Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)