Mujeres emprendedoras en Chile en situaciones de vulnerabilidad y sus estrategias de afrontamiento en un contexto marcado por la desigualdad

Author

Ruiz Martínez, Rocio

Director

Pastor Gosálbez, Inmaculada

Date of defense

2023-05-22

Pages

128 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

L'emprenedoria de les dones a Amèrica Llatina i el Carib (ALC) motivada per necessitat presenta altes taxes d'activitat i s'impulsa des de la política pública com a via de solució a la pobresa, però la producció acadèmica és escassa i en gran manera amb biaixos de gènere. En contextos de subsistència sorgeixen interrogants sobre quins avantatges reals ofereix l'emprenedoria a les dones. En aquesta tesi indago sobre la seva activitat emprenedora considerant les característiques del seu context des d'una perspectiva de gènere. L'estudi connecta un enfocament microsocial, respecte als factors de percepció de les mateixes emprenedores, amb l'enfocament macrosocial, en funció dels condicionants contextuals de la regió com a economia emergent. Les conclusions donen resposta sobre alguns dels buits existents a la literatura, com les qüestions plantejades per diversos estudis sobre el rol de l'apoderament en l'emprenedoria de les dones. També respecte a la necessitat de presentar una visió conjunta des d'un enfocament micro i macrosocial, presento com s'articulen tots dos a través d'aquesta mirada de gènere que els connecta. Amb tot això i en línia amb altres veus expertes en l'àrea, aquesta tesi evidencia la necessitat d'incorporar la perspectiva de gènere com a corrent principal, tant a la recerca com als programes de suport dirigits a promoure l'emprenedoria.


El emprendimiento de las mujeres en América Latina y el Caribe (ALC) motivado por necesidad presenta altas tasas de actividad y se impulsa desde la política pública como vía de solución a la pobreza, pero la producción académica es escasa y en gran medida con sesgos de género. En contextos de subsistencia surgen interrogantes acerca de qué ventajas reales ofrece el emprendimiento a las mujeres. En esta tesis indago acerca de su actividad emprendedora tomando en cuenta las características de su contexto desde una perspectiva de género. El estudio conecta un enfoque microsocial, en cuanto a los factores de percepción de las propias emprendedoras, con el enfoque macrosocial, respecto a los condicionantes contextuales de la región como economía emergente. Las conclusiones responden acerca de algunos de los vacíos existentes en la literatura, como las cuestiones planteadas por diversos estudios acerca del rol del empoderamiento en el emprendimiento de las mujeres. También respecto a la necesidad de presentar una visión conjunta desde un enfoque micro y macrosocial, presento cómo se articulan ambos a través de esta mirada de género que los conecta. Con todo ello y en línea con otras voces expertas en el área, esta tesis evidencia la necesidad de incorporar la perspectiva de género como corriente principal en tanto en la investigación como en los programas de apoyo dirigidos a promover el emprendimiento.


Women's entrepreneurship in Latin America and the Caribbean (LAC), motivated by necessity, has high activity rates and is promoted by public policy as a way to overcome poverty, but scientific production is sparse and largely gender biased. In subsistence contexts, the question is what benefits entrepreneurship actually provides for women. In this thesis, I examine women's entrepreneurial activity by considering the characteristics of their environment and context from a gender perspective. The study combines a micro-social approach, which refers to the perceptual factors of women entrepreneurs, with a macro-social approach, which includes the contextual determinants of the region as an emergent economy. Conclusions are addressed some of the existing gaps in the literature, such as the issues raised in various studies about the role of empowerment in women's entrepreneurship. And in terms of the need to present a shared vision of a micro- and macro-social approach, I show how both are articulated through this gender perspective that links them together. With all of this in mind, and in line with other expert voices in the field, this study demonstrates the need to incorporate gender mainstreaming into entrepreneurship research and programs aimed at promoting entrepreneurship.

Keywords

dones emprenedores; perspectiva de gènere; economies emergents; mujeres emprendedoras; perspectiva de género; economías emergentes; women entrepreneurs; gender mainstreaming; emerging economies

Subjects

3 - Social Sciences; 30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

This document contains embargoed files until 2024-05-21

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)