La iconografía de la performance coral en los espacios públicos de la antigua Grecia. Épocas arcaica y clásica

Author

Nicolás Muelas, Marta

Director

Carruesco Garcia, Jesús

Date of defense

2023-11-08

Pages

516 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La present tesi consisteix en l'anàlisi interdisciplinari d'un catàleg de relleus arquitectònics que mostren escenes de performance coral (dansa, processó i música). Els materials van formar part del complex discurs iconogràfic de construccions que es van projectar en l'espai públic de les poleis i els seus voltants. Aquestes es van distribuir en tres àrees (Grècia continental i insular, Àsia Menor i Sud d'Itàlia) en els períodes arcaic i clàssic. L'objectiu d'aquest estudi és el d'il·lustrar i transmetre, a través de la iconografia, l'arqueologia i la literatura, el procés pel qual el fenomen cultural del cor grec, a través del moviment ritualitzat i l'orquestració del mite, va contribuir a definir l'espai públic i, alhora, va marcar i va acompanyar a la societat de l'antiga Grècia.


La presente tesis consiste en el análisis interdisciplinar de un catálogo de relieves arquitectónicos que muestran escenas de performance coral (danza, procesión y música). Los materiales formaron parte del complejo discurso iconográfico de construcciones que se proyectaron en el espacio público de las poleis y sus alrededores. Estos se distribuyeron en tres áreas (Grecia continental e insular, Asia Menor y Sur de Italia) en los periodos arcaico y clásico. El objetivo de este estudio es el de ilustrar y transmitir, a través de la iconografía, la arqueología y la literatura, el proceso por el cual el fenómeno cultural del coro griego, a través del movimiento ritualizado y la orquestación del mito, contribuyó a definir el espacio público y, a la vez, marcó y acompañó a la sociedad de la antigua Grecia.


This dissertation encompasses an interdisciplinary examination of a collection of architectural reliefs depicting choral performance scenes, including dance, procession, and music. The materials were part of a complex iconographic discourse that was projected in the public space of the poleis and their surroundings, which were distributed in three areas (continental and insular Greece, Asia Minor, and Southern Italy) in the Archaic and Classical periods. The objective of this investigation is to demonstrate and communicate, through the medium of iconography, archaeology, and literature, the process by which the cultural phenomenon of the Greek chorus, through ritualized movement and the orchestration of myth, helped to define public space and simultaneously marked and accompanied ancient Greek society.

Keywords

Iconografia; Espai; Cor grec; Espacio; Coro griego; Iconography; Space; Greek Chorus

Subjects

9 - geography. Biography. History; 90 - Archaeology. Prehistory; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

This document contains embargoed files until 2025-11-07

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)