Media Aura: Mediatización de la obra de arte tradicional en Instagram

Author

Monroy Galindo, Adriana ORCID

Director

Soto Calderón, Andrea

Soriano Clemente, Jaume, 1965-

Date of defense

2023-06-07

Pages

314 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Mitjans, Comunicació i Cultura

Abstract

Actualment, milions de persones visiten museus i capturen fotografies de les obres d'art amb els seus telèfons intel·ligents i càmeres, descontextualitzant-les en posar-les en circulació a les xarxes socials. Aquesta investigació se centra en el procés de mediatització que experimenten les obres en ser reproduïdes i difoses en plataformes socials, i es concentra, específicament, en imatges d'obres emblemàtiques publicades a Instagram. En aquestes imatges, s'observa una cruïlla entre el patrimonial, avalat per la història de l'art, amb la nova cultura visual, recolzada per les noves tecnologies de la informació i la comunicació; d'aquesta manera, se les pren com a símptoma de la contemporaneïtat, a causa del predomini actual de la comunicació visual i l'ús constant de les xarxes socials. L'objectiu principal de la investigació se centra a exposar les transformacions de sentit produïdes per aquestes imatges, en relació amb la tradició de l'art, en generar qüestionaments sobre el que de manera discursiva obren i les seves possibles noves funcions en el context sociocultural actual. Es parteix de la noció que l'emergència d'una nova cultura visual al voltant d'aquestes obres pot reafirmar valors tradicionals o desestabilitzar-los, segons les formes d'apropiació en les imatges que les reprodueixen. En relació amb la problemàtica, es dissenya un mètode per a l'anàlisi d'aquestes imatges, aplicant de manera complementària la metodologia de teoria fonamentada i semiòtica de la imatge, des d'un corrent interpretativista i qualitativa. Entre les conclusions més rellevants, es troben intensitats en les formes d'apropiació de les obres, amb variats sentits a partir de diferents matisos, així com limitacions i potencialitats del procés de mediatització de les obres d'art en les xarxes socials.


En la actualidad, millones de personas visitan museos y capturan fotografías de las obras de arte con sus smartphones y cámaras, descontextualizándolas al ponerlas en circulación por las redes sociales. Esta investigación se enfoca en el proceso de mediatización que experimentan las obras al ser reproducidas y difundidas en plataformas sociales y se centra, específicamente, en imágenes de obras emblemáticas publicadas en Instagram. En dichas imágenes, se observa un cruce entre lo patrimonial, avalado por la historia del arte, con la nueva cultura visual, respaldada por las nuevas tecnologías de la información y la comunicación; de esta manera, se las toma como síntoma de la contemporaneidad, debido al actual predominio de la comunicación visual y al uso constante de redes sociales. El objetivo principal de la investigación se centra en exponer transformaciones de sentido producidas por estas imágenes, en relación con la tradición del arte, al generar cuestionamientos sobre lo que de manera discursiva abren y sus posibles nuevas funciones en el contexto sociocultural actual. Se partió de la noción de que la emergencia de una nueva cultura visual alrededor de estas obras puede reafirmar valores tradicionales, o, desestabilizarlos, según las formas de apropiación en las imágenes que las reproducen. En relación con la problemática, se diseña un método para el análisis de estas imágenes, aplicando de manera complementaria la metodología de teoría fundamentada y semiótica de la imagen, desde una corriente interpretivista y cualitativa. Entre las conclusiones más relevantes, se encuentran intensidades en las formas de apropiación de las obras, con variados sentidos a partir de distintos matices; así como limitaciones y potencialidades del proceso de mediatización de las obras de arte en redes sociales.


Today, millions of people visit museums and take pictures of the artwork with their cameras and cellphones, decontextualizing it by posting the pictures online. This study focuses on the mediatization process that artwork undergoes as a result of being reproduced and shared on social media, with a particular emphasis on Instagram pictures that feature historical artwork. These pictures show the merging of the cultural heritage, which is reinforced by the art history, with the new visual culture, which is supported by contemporary information and communication technology. Due to the contemporary dominance of visual communication and the ongoing use of social platforms, these images are seen as a sign of contemporaneity. Therefore, the main objective of this research is to reflect on how the meaning of conventional artwork has changed as a result of new discourses around it and how this has led to the possibility of new purposes for art in the contemporary sociocultural environment. The starting point was the idea that, depending on how emblematic artwork is appropriated in the images that reproduce it, new visual general culture could either confirm its conventional values or destabilize them. In order to address the problem, a new approach for analyzing these images was required, one that applied both the method of grounded theory and the semiotics of the image in complementary capacities. Among the most relevant conclusions were the manifestation of intensities in the appropriation forms of the artwork, with various meanings possible, in addition to the challenges and possibilities of the traditional artwork mediatization process in social media.

Keywords

Mediatització; Mediatización; Mediatization; Xarxes socials; Redes sociales; Social Media; Cultura visual; Visual Culture

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

amg1de1.pdf

5.030Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)