The Internatinoal authoritiy of the International Court of Justice: International adjudication in the Asia-Pacific region

Author

Muñoz Galeano, Esteban

Director

Ibáñez Muñoz, Josep

Date of defense

2023-12-18

Pages

468 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Dret

Abstract

The main objective of this dissertation is to analyze the international authority of the International Court of Justice in the Asia-Pacific region against a scenario of redistribution of power and potential shifts in normative structures. The first part explores the ICJ’s adjudicatory system from the perspectives of some relevant theories of International Relations and Public International Law. The second part analyzes the ICJ’s procedure, its mandate, and the legal qualification of its instruments by contrasting the global quantitative data with the Asia-Pacific region. The third part conducts a comparative case study on the ICJ’s cases of Whaling in the Antarctic (Australia v. Japan) and Pedra Branca (Singapore v. Malaysia). This research concludes that the ICJ exercises international public authority and intermediate-de facto authority in the Asia-Pacific region. However, the exercise of this authority is diffuse and asymmetrical, and it is directly related to the consolidation of state-hubs that take the leadership in supporting its adjudicatory system within its regional subsystems and according to their international values and interests.


El objetivo principal de este trabajo de investigación es analizar la evolución de la autoridad internacional de la Corte Internacional de Justicia en la región de Asia-Pacífico, y en un escenario de redistribución del poder y posibles cambios en las estructuras normativas en la zona. En la primera parte se explora el sistema judicial de la Corte International de Justicia desde algunas teorías relevantes de las Relaciones Internacionales y del Derecho Internacional Público. En la segunda parte se analizan el procedimiento de la Corte, su mandato y la legal qualification de sus instrumentos contrastando los datos cuantitativos globales con los de la región de Asia-Pacífico. En la tercera parte se realiza un estudio de caso comparado sobre los casos Caza de ballenas en la Antártida (Australia contra Japón) y Pedra Branca (Singapur contra Malasia). Finalmente, en esta investigación se concluye que la Corte Internacional de Justicia ejerce autoridad pública internacional y autoridad de facto intermedia en la región de Asia-Pacífico. Sin embargo, el ejercicio de esta autoridad es difuso y asimétrico, y está directamente relacionado con la consolidación de state-hubs que asumen el liderazgo en la defensa del sistema judicial de la Corte en sus respectivos subsistemas regionales de conformidad con sus valores e intereses internacionales.

Keywords

International Court of Justice; Corte Internacional de Justicia; Asia-Pacific region; Región de Asia-Pacífico

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

This document contains embargoed files until 2025-12-17

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)