La defensa jurídica del menor desde una óptica internacional: incorporación de la figura del abogado del menor en España

Author

Fusté de Cara, Sara María

Director

Parra Rodríguez, Carmen, 1962-

Tutor

Garriga Suau, Georgina

Date of defense

2023-11-21

Pages

387 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

[spa] El presente trabajo tiene por objeto la incorporación de la figura del abogado del menor en España en los procesos de Derecho de familia. Para ello, se ha llevado a cabo un estudio sobre la evolución de la protección del menor en el ámbito de la Unión Europea y en la esfera internacional, así como una investigación en derecho comparado, concretamente con el ordenamiento jurídico argentino. Las bases que rigen los ordenamientos normativos vigentes en España no responden a la práctica diaria en los juzgados de familia. Es por ello que resulta necesario garantizar la defensa de los menores a través de la propuesta de esta nueva institución en aras a proteger de forma íntegra sus derechos, así como evaluar la compatibilidad que presenta con el resto de figuras con las que coexiste en el sistema jurídico actual.


[cat] Aquest treball té per objecte la incorporació de la figura de l’advocat del menor a Espanya en els processos de Dret de família. Per tal d’elaborar-lo s’ha dut a terme un estudi sobre l’evolució de la protecció del menor en l’àmbit de la Unió Europea i en l’esfera internacional, així com una investigació en dret comparat amb l’ordenament jurídic argentí. Les bases que regeixen els ordenaments normatius vigents a Espanya, no responen a la pràctica diària en els jutjats de família. Es per això que es fa necessari garantir la defensa dels menors mitjançant la proposta d’aquesta nova institució amb la finalitat de protegir de forma íntegra els seus drets, així com avaluar la compatibilitat que presenta amb la resta de figures amb les que coexisteix al sistema jurídic actual.


[eng] The purpose of this paper is to incorporate the figure of the minor's counsel in Spain in family law processes. For this purpose, a study has been carried out on the evolution of protection of minors in the European Union and at the international level, as well as an investigation of comparative law, particularly the Argentinian legal system. The bases governing the normative systems in force in Spain, do not respond to the daily practice in family courts. This is why it is necessary to ensure the defence of children through the proposal of this new entity to fully protect children’s rights, as well as to evaluate its compatibility with the rest of the figures the current legal system coexists with.

Keywords

Dret de família; Derecho de familia; Domestic relations; Drets dels infants; Derechos de los niños; Children's rights; Administració de justícia; Administración de justicia; Administration of justice; Procediment judicial; Procedimiento judicial; Judicial process; Obligacions internacionals; Obligaciones internacionales; International obligations

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

This document contains embargoed files until 2024-05-21

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)