Límites y criterios de graduación de la delincuencia imprudente

Author

Ramírez Martín, Guillermo

Director

Corcoy Bidasolo, Mirentxu

Tutor

Hortal Ibarra, Juan Carlos

Date of defense

2023-03-31

Pages

266 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

[spa] La presente investigación trata de dar respuesta al problema acerca de cómo ha de graduarse la imprudencia. Partiendo de una concepción de imprudencia como infracción de la norma de cuidado, trata de poner en relación los elementos que la constituyen. Posteriormente, se analizarán los criterios a tener en cuenta para graduar la imprudencia, y determinar, de ese modo, la gravedad de la infracción de la norma de cuidado, así como un planteamiento metodológico que permita atisbar cómo han de operar estos criterios, manteniendo la coherencia con la concepción del delito imprudente que se ha defendido. Por último, se tratará de plasmar estos criterios de graduación de la imprudencia en abstracto a la regulación del delito imprudente en nuestro Código Penal, determinando que ha de entenderse por imprudencia menos grave, y qué papel queda para la imprudencia grave y leve.


[cat] La present recerca tracta de donar resposta al problema sobre com ha de graduar-se la imprudència. Partint d’una concepció d’imprudència com a infracció de la norma de cura, tracta de posar en relació els elements que la constitueixen. Posteriorment, s’analitzaran els criteris que cal tenir en compte per graduar la imprudència, i determinar, així, la gravetat de la infracció de la norma de cura, així com un plantejament metodològic que permeti entrellucar com han d’operar aquests criteris, mantenint la coherència amb la concepció del delicte imprudent que s’ha defensat. Per últim, es tractarà de plasmar aquests criteris de graduació de la imprudència en abstracte a la regulació del delicte imprudent al nostre Cofi Penal, determinant què ha d’entendre’s per imprudència menys greu, i quin paper resta per la imprudència greu i lleu.


[eng] The present investigation tries to give an answer to the problem about how criminal negligence has to be graduated. Starting from a conception of negligence as an infraction of the rule of care, it tries to relate the elements that constitute it. Subsequently, the criteria to be taken into account to grade the negligence will be analyzed, and thus determine the seriousness of the infringement of the rule of care, as well as a methodological approach that allows us to glimpse how these criteria must operate, maintaining the coherence with the conception of criminal negligence that has been defended. Finally, it will try to translate these graduation criteria of negligence in the abstract to the regulation of criminal negligence in our Penal Code, determining what is to be understood as less severe negligence, and what role remains for severe and minor negligence.

Keywords

Dret penal; Derecho penal; Criminal law; Negligència criminal; Imprudencia (Derecho penal); Criminal negligence; Filosofia del dret; Filosofía del derecho; Philosophy of law

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

GRM_TESIS.pdf

2.540Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)