Exploring the frontiers of synthetic biology: modelling, characterization, and applications of genetics circuits

Author

González i Colell, Marc ORCID

Director

Macía Santamaría, Javier ORCID

Date of defense

2024-02-23

Pages

122 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Biomedicina

Abstract

Engineering biology requires a clear set of rules that ensure design predictability. However, certain biological processes difficult the application of these rules, impairing prediction. In the first section of this PhD thesis, we addressed this issue by focusing on genetic load as a major source of unpredictability in synthetic biological circuits. We have formulated a mathematical model describing genetic load’s impact on gene expression. Furthermore, the model has been experimentally validated in a series of different scenarios involving genes controlled by different regulatory mechanisms. Experimental validation across the diverse circuits aligns with expected behaviors, providing a foundational framework for synthetic biology advancement. In the second section, we have explored the use of RNA thermometers to control the expression of DNA recombinases, inducing irreversible DNA modifications. The contributions of promoter strength, temperature, time pulses or spatial distribution on the recombination efficiency of such devices has been assessed. Finally, three applications of this tool have been tested: creating spatial patterns on 2D surfaces, recording temperature gradients on paper strips, and constructing genetic devices for controlled temperature-induced cell lysis.


L'aplicació de la enginyeria a la biologia requereix un conjunt de normes que en garanteixin la predictibilitat. Malgrat això, certs processos biològics dificulten la aplicació d’aquestes normes, afectant a la predictibilitat. A la primera part d’aquesta tesi doctoral hem abordat aquest problema focalitzant-nos en la càrrega genètica, una de les principals fonts d’impredictibilitat als circuits genètics a la biologia sintètica. Hem formulat un model matemàtic que descriu els efectes de la càrrega genètica sobre l’expressió genètica. Addicionalment, el model ha sigut validat experimentalment en diferents escenaris compostos per gens controlats per diferents mecanismes de regulació. La validació experimental als diferents escenaris coincideix amb els resultats predits pel model, proporcionant una base per a l’avenç de la biologia sintètica. A la segona part s’ha explorat l’ús de termòmetres de RNA per al control de l’expressió de recombinases, induint modificacions irreversibles al DNA. S’han caracteritzat les contribucions de la força del promotor, la temperatura, polsos temporals i la distribució espacial en l’eficiència de recombinació. Per acabar s’ha explorat la utilitat d’aquesta nova eina en tres possibles aplicacions: en la creació de patrons espacials en 2D, en el registre de gradients de temperatura sobre tires de paper, i en la creació de dispositius genètics on la lisis cel·lular és controlada per temperatura.

Keywords

Synthetic Biology; Metabolic load; Modelling; Recombinases; RNA thermometer; Biologia Sintètica; Càrrega metabòlica; Modelatge; Termòmetre de RNA

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

This document contains embargoed files until 2025-02-23

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)