Variabilidad genética y selección de la prolificidad en porcino

Author

Alfonso Ruiz, Leopoldo

Director

Estany Illa, Joan

Date of defense

1995-10-20

ISBN

8489727783

Legal Deposit

S.54-1998



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Abstract

L'eficiència en la producció de carn magra és el principal objectiu de la millora genètica porcina (Brascampi De Vries, 1992). D'entre els caràcters que determinen l'eficiència d'aquesta producció - la velocitat de creixement, el percentatge de magre de la canal, l'eficàcia en la conversió de l'aliment i el nombre de garrins criats per truja i any - fins fa pocs anys sols els tres primers formaven part de l'objectiu de selecció en la majoria de les poblacions europees (Webb i Bampton, 1989). Això no obstant, la situació ha anat canviant; el nombre de garrins criats per truja i any ha anat adquirint major importància en la rendibilitat de les explotacions porcines i, per a determinats productes, s'han anat arribat nivells òptims de magre en les canals (Hill i Webb, 1982). <br/>Objectius: <br/>1.- Estimar els components de variança de la prolificitat mitjançant un model amb repetibilidad i sense efectes materns, i discutir l'efecte de la selecció de la població base sobre aquestes estimacions. <br/>2.- Analitzar l'existència d'efectes materns sobre la prolificitat. <br/>3.- Analitzar l'existència d'heterogeneïtat genètica entre la prolificitat de distints parts d'una mateixa truja. <br/>4.- Avaluar les implicacions de l'existència d'heterogeneïtat genètica entre parts en l'avaluació genètica dels animals candidats a ser pares, i decidir, fent referència a un experiment de selecció hiperprolífica, quin model d'avaluació genètica utilitzar.


La eficiencia en la producción de carne magra es el principal objetivo de la mejora genética porcina (Brascamp y De Vries, 1992). De entre los caracteres que determinan la eficiencia de esa producción - la velocidad de crecimiento, el porcentaje de magro de la canal, la eficacia en la conversión del alimento y el número de lechones criados por cerda y año - hasta hace pocos años sólo los tres primeros formaban parte del objetivo de selección en la mayoría de las poblaciones europeas (Webb y Bampton, 1989). No obstante, la situación ha ido cambiando; el número de lechones criados por cerda y año ha ido adquiriendo mayor importancia en la rentabilidad de las explotaciones porcinas y, para determinados productos, se han ido alcanzado niveles óptimos de magro en las canales (Hill y Webb, 1982).<br/>Objetivos:<br/>1.- Estimar los componentes de varianza de la prolificidad mediante un modelo con repetibilidad y sin efectos maternos, y discutir el efecto de la selección de la población base sobre esas estimaciones.<br/>2.- Analizar la existencia de efectos maternos sobre la prolificidad.<br/>3.- Analizar la existencia de heterogeneidad genética entre la prolificidad de distintos partos de una misma cerda.<br/>4.- Evaluar las implicaciones de la existencia de heterogeneidad genética entre partos en la evaluación genética de los animales candidatos a ser padres, y decidir, haciendo referencia a un experimento de selección hiperprolífica, qué modelo de evaluación genética utilizar.

Keywords

porcs; genètica; producció; cria i millora

Subjects

636 - Animal husbandry and breeding in general. Livestock rearing. Breeding of domestic animals

Knowledge Area

Ciències experimentals de la natura i la vida

Documents

Figura1.jpg

34.92Kb

Figura10.jpg

11.55Kb

Figura11.jpg

1.903Kb

Figura12.jpg

2.410Kb

Figura13.jpg

27.31Kb

Figura14.jpg

6.802Kb

Figura15.jpg

61.76Kb

Figura16.jpg

14.28Kb

Figura17.jpg

48.16Kb

Figura18.jpg

19.64Kb

Figura19.jpg

12.10Kb

Figura2.jpg

37.92Kb

Figura20.jpg

16.76Kb

Figura21.jpg

17.17Kb

Figura22.jpg

25.48Kb

Figura23.jpg

2.634Kb

Figura24.jpg

18.37Kb

Figura25.jpg

13.89Kb

Figura26.jpg

4.271Kb

Figura27.jpg

2.678Kb

Figura28.jpg

1.360Kb

Figura29.jpg

4.397Kb

Figura3.jpg

26.64Kb

Figura30.jpg

13.87Kb

Figura31.jpg

1.755Kb

Figura32.jpg

3.974Kb

Figura33.jpg

3.047Kb

Figura34.jpg

6.481Kb

Figura35.jpg

7.006Kb

Figura36.jpg

6.170Kb

Figura37.jpg

8.315Kb

Figura38.jpg

30.06Kb

Figura39.jpg

17.43Kb

Figura4.jpg

25.63Kb

Figura40.jpg

14.91Kb

Figura41.jpg

2.722Kb

Figura42.jpg

29.13Kb

Figura43.jpg

12.13Kb

Figura44.jpg

14.83Kb

Figura45.jpg

17.42Kb

Figura46.jpg

6.972Kb

Figura47.jpg

2.431Kb

Figura48.jpg

5.370Kb

Figura49.jpg

6.206Kb

Figura5.jpg

21.89Kb

Figura50.jpg

5.026Kb

Figura51.jpg

1.841Kb

Figura52.jpg

2.421Kb

Figura53.jpg

6.378Kb

Figura54.jpg

2.563Kb

Figura6.jpg

67.36Kb

Figura7.jpg

13.53Kb

Figura8.jpg

45.34Kb

Figura9.jpg

18.79Kb

lalfonso.pdf

685.1Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)