Avaluació de l'activitat prooxidant de l'alumini en ratolins tg2576. Paper protector de la melatonina i de la desferoxamina

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
dc.contributor.author
Garcia Soldevila, Tània
dc.date.accessioned
2011-04-12T18:13:20Z
dc.date.available
2011-03-01
dc.date.issued
2010-10-26
dc.date.submitted
2011-03-01
dc.identifier.isbn
9788469412435
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0301111-112345
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/8973
dc.description.abstract
L'alumini és un metall amb un ampli ús industrial, que es troba àmpliament distribuït<br/>pel medi ambient, i amb un elevat ús dins la nostre vida quotidiana. Tot i així, l'alumini<br/>no és un metall essencial i no té propietats biològiques importants conegudes.<br/>Diversos estudis ambientals i experimentals han mostrat que l'alumini és un potent<br/>tòxic i neurotòxic amb importants riscs per la salut humana. L'alumini s'ha relacionat<br/>amb diverses malalties neurodegeneratives, incluïda la malaltia d'Alzheimer (MA).<br/>S'han proposat diversos mecanismes mitjançant els quals l'alumini podria exercir els<br/>seus efectes neurotòxics, però sobretot s'ha estudiat el seu paper com a agent<br/>prooxidant.<br/>Per altre banda, la melatonina és un conegut agent antioxidant, que pot actuar de<br/>forma directa neutralitzant els radicals lliures, i de forma indirecta al induir l'expressió<br/>gènica d'alguns gens relacionats amb la defensa antioxidant. Així mateix, la<br/>desferoxamina (DFO) és un conegut agent quelant del ferro i l'alumini.<br/>En aquest estudi es van avaluar els efectes neurotòxics d'una exposició oral a alumini<br/>sobre el sistema antioxidant cel·lular en un model animal per a la MA (Tg2576<br/>APPswe), a més de valorar els canvis cognitius i conductuals produïts i determinar els<br/>nivells d'alumini i d'altres metalls relacionats amb la MA en diferents teixits i regions<br/>cerebrals. Per altre banda, es va estudiar el possible efecte protector de la melatonina i<br/>de la DFO.<br/>Els nostres resultats han mostrat que dels tres teixits cerebrals estudiats l'alumini<br/>s'acumula majoritàriament a l'hipocamp dels animals.<br/>En general, l'anàlisi dels sistemes antioxidants enzimàtics i no enzimàtics i els resultats<br/>de l'expressió dels nivells d'mRNA dels enzims CAT, SOD i GR, han mostrat que<br/>l'alumini podria actuar com a un possible agent prooxidant, Altrament, els resultats han<br/>mostrat que la melatonina actuaria com a un agent antioxidant, mentre que la DFO no<br/>exerciria cap acció antioxidant clara. Per altre banda ni la melatonina ni la DFO han<br/>mostrat capacitat per detoxificar l'alumini del cervell dels animals.
cat
dc.description.abstract
Aluminum is an abundant element in the environment, which has a considerable number of uses<br/>and industrial applications. However, aluminum is a non essential metal, with no important<br/>biological propierties. Environmental and experimental studies has shown that aluminum is a<br/>potential toxic and neurotoxic metal with important risks to human health.<br/>Aluminum has been implicated in various neurodegenerative disorders including Alzheimer's<br/>disease (AD). Various mechanisms have been proposed for Al-induced neurotoxicity, including free<br/>radical damage via enhanced lipid peroxidation, impaired glucose metabolism, effects on signal<br/>transduction and protein modification, alterations on the axonal transport, and alteration of<br/>phosphorylation levels of neurofilaments, as well as, neuronal death.<br/>On the other hand, melatonin is a known antioxidant, which can directly act as free radical<br/>scavenger, or indirectly by inducing the expression of some genes linked to the antioxidant<br/>defense. Also, desferoxamine (DFO) is an effective iron and aluminum chelator that has been<br/>widely used to facilitate aluminum removal in chronic aluminum overload in patients with end-stage<br/>renal failure under long-term dialysis.<br/>The aim of these study was to evaluate neurotoxics effects of oral aluminum exposure on<br/>cognitive, oxidative stress parameters and metal levels in a mice model for Alzheimer's disease<br/>(Tg2576 APPswe mice) and to evaluate the possible protective role of melatonin and DFO.<br/>Results showed that aluminum accumulates in predominance in hippocampus of mice after<br/>treatment.<br/>In general terms, the biochemical changes observed in hipocamppus, cortex and cerebellum of<br/>Tg2576 and wild mice suggest that aluminum acts as a pro-oxidant agent while melatonin exerts<br/>an antioxidant action independent of the animal model. In contrast, DFO administration would not<br/>help in preventing these deleterious effects.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
neurotoxicologia
dc.subject
estrès oxidatiu
dc.subject
Tg2576
dc.subject
DFO
dc.subject
Melatonina
dc.subject
Alumini
dc.title
Avaluació de l'activitat prooxidant de l'alumini en ratolins tg2576. Paper protector de la melatonina i de la desferoxamina
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
cat
dc.subject.udc
577
cat
dc.contributor.authoremail
tania.garcia@urv.es
dc.contributor.director
Gómez Arnaiz, Mercedes
dc.contributor.codirector
Domingo Roig, José Luis
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
T-319-2011


Documents

TESI.pdf

4.381Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)