Estrategia empresarial e innovación como concluyentes de la intensidad exportadora: "un análisis empírico"

Author

Jovell Turró, Lluís

Director

Moslares García, Carlos

Date of defense

2007-01-12

Legal Deposit

B.6916-2007



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. IQS

Abstract

El ámbito de trabajo de la presente tesis se centra en el análisis del resultado exportador de las pequeñas y medianas empresas -en un territorio concreto- desde una perspectiva empresarial y tratando de integrar un modelo que recoja los principales aspectos destacados por la literatura como factores de competitividad.<br/>Inicialmente se ha efectuado una revisión de las diferentes teorías sobre la internacionalización empresarial, así como las proposiciones metodológicas y conclusiones de los estudios empíricos más trascendentales que se han publicado en los últimos años. En este sentido, lo anterior ha sido el fundamento para el posterior desarrollo de un marco de trabajo teórico que tuviera en cuenta los principales factores que afectan dicho cometido. El esquema teórico que se presenta, relaciona el desempeño exportador con los principales factores identificados.<br/>A continuación, se formulan las hipótesis a partir de dichos factores y las preguntas que sugiere la investigación. Inmediatamente se muestra el ámbito del estudio y los criterios de selección de las empresas y la muestra resultante del trabajo de campo. La muestra utilizada se ha compuesto de 164 empresas (extraídas de una población de 640). Finalmente, se ha explicado, de manera resumida, los métodos y las técnicas de análisis de los datos utilizados en la presente investigación.<br/>En una primera parte empírica del estudio se presenta un análisis descriptivo de la información que se propuso investigar sobre cómo es la empresa exportadora.<br/>Después, en una segunda, igualmente empírica, se realiza un análisis comparativo entre aquellas empresas con mayor éxito exportador (con una intensidad exportadora superior a la media) y aquellas otras empresas con resultados exteriores más reducidos.<br/>Finalmente, en la tercera parte, se presenta un análisis sobre cuáles de las variables utilizadas anteriormente producen un efecto positivo sobre la intensidad exportadora de las empresas. En este sentido, se utiliza como principal herramienta estadística para el estudio de la información el análisis de regresión lineal -complementado con el análisis factorial- para ver qué efecto tienen las mencionadas variables sobre la intensidad exportadora.<br/>El estudio acaba definiendo aquellas áreas en las que pueden mejorar las empresas, así como unas futuras líneas de investigación propuestas.


L' àmbit de treball de la present tesi es centra en l' anàlisi del resultat exportador de les petites i mitjanes empreses -en un territori concret- des d' una perspectiva empresarial i tracte d'integrar un model que reculli els principals aspectes destacats per la literatura com factors de competitivitat.<br/>Inicialment s'efectua una revisió de les diferents teories sobre l' internacionalització empresarial, així com les proposicions metodològiques i conclusions dels estudis empírics més transcendentals que s' han publicat en els darrers anys. En aquest sentit, l'anterior ha estat el fonament per al posterior desenvolupament d' un marc de treball teòric que ha tingut en compte els principals factors que afecten aquesta comesa. L'esquema teòric que es presenta, relaciona el desenvolupament exportador amb els principals factors identificats.<br/>A continuació, es formulen les hipòtesis a partir dels esmentats factors i les preguntes que suggereix l' investigació. Immediatament es mostra l' àmbit de l' estudi i els criteris de selecció de les empreses i la mostra resultant del treball de camp. La mostra utilitzada està composada per 164 empreses (extretes d' una població de 640). Finalment, s'explica, de manera resumida, els mètodes i les tècniques d' anàlisi de les dades utilitzades en la present investigació.<br/>En una primera part empírica de l' estudi es presenta un anàlisi descriptiu de la informació que es va proposar investigar sobre com és la empresa exportadora.<br/>Després, en una segona part, igualment empírica, es realitza un anàlisi comparatiu entre aquelles empreses amb major èxit exportador (amb una intensitat exportadora<br/>superior a la mitjana) i aquelles altres empreses amb resultats exteriors més reduïts.<br/>Finalment, en la tercera part, es presenta un anàlisi sobre quines de les variables utilitzades anteriorment produeixen un efecte positiu sobre l' intensitat exportadora de les empreses. En aquest sentit, s' utilitza com principal estri estadístic per l' estudi de a' informació l' anàlisis de regressió lineal -complementat amb l' anàlisi factorial- per veure quin efecte tenen les esmentades variables sobre l' intensitat exportadora.<br/>L' estudi finalitza definint aquelles àrees en les que pot millorar les empreses, així com unes futures línies d' investigació proposades.


This thesis concerns the analysis of the export performance of small and medium enterprises (sme's) in a specific geographic area, from an enterprise perspective and trying to build a model according to the most important items mentioned by literature as a competive factors.<br/>Initially, a review of different internationalization theories was made, as well as of methodological propositions and of conclusions of empirical researches published in the last years. In this sense, the first was the base for the further development of a framework for a theorical work that consider the main factors. This theoretical outline relates exporting results with the main factors identified.<br/>After that, hypothesis are formulated from those factors and questions that the research suggests. Immediately, the research field was shown along with the enterprise selection criteria and the resulting sample. The sample was composed by 164 companies (from a total of 640). Finally, there is a brief explanation of methods and data analysis techniques used in this research.<br/>In the first empirical part of this study there is a descriptive analysis of the information proposed for the research about how the exporting company is.<br/>After that, in the second empirical part as well, there is a comparative analysis between the most exporting successfully companies (with an exporting intensity over the media) and those other companies with lower results.<br/>Finally, in the third part, there is an analysis about the variables utilized before and their effect on the exporting intensity of the company. In this sense, the main statistical<br/>tool used for the data processing was the linear regression, complemented with factorial analysis to see effect of the mentioned variables on the exporting intensity.<br/>The research finishes defining areas where companies can improve, and also, mentioning future researching lines proposed.

Keywords

exporting succesfully companies; internationalization theories; exporting intensity; teorias; internacionalización; éxito importador; intensidad exportadora; teories; internacionalització; èxit importador; intensistat exportadora

Subjects

339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy

Knowledge Area

Administració i direcció d'empreses

Documents

JovellTurro.pdf

2.518Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)