El monestir benedictí de Sant Benet de Bages. Fons documental: identificació, edició i estudi. Segles X-XI

Author

Salvadó i Montoriol, Joan

Codirector

Sabaté, Flocel

Claramunt, Salvador, 1943-

Date of defense

2012-06-29

Legal Deposit

L-1413-2012

Pages

2351 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història

Abstract

El propòsit principal d’aquesta tesi és identificar, publicar i analitzar 1.268 documents de l’antic arxiu de Sant Benet de Bages, una abadia benedictina fundada a mitjans del segle X, a la riba dreta del riu Llobregat (a la Catalunya central) per Sala de Conflent, un membre destacat de la noblesa pirinenca, un col•laborador proper dels comtes de Barcelona-Osona-Manresa en la tasca de conquesta i repoblació de la marca occidental en contacte amb al-Andalus. El període tractat comprèn 225 anys, de l’any 898 (data del primer document de propietat que tenia el monestir, fundat més de seixanta anys més tard) fins l’any 1123, quan va recuperar de nou la independència, després de la unió temporal amb Sant Ponç de Tomièras (ca. 1075-1101), d’acord amb el programa de la Reforma Gregoriana. Al llarg d’aquests documents, som capaços de conèixer no tan sols el llarg procés de formació del monestir i els detalls de la seva dotació, sinó també quins foren els seus abats, quants monjos hi va haver i la formació del seu patrimoni. Aquesta tesi aporta una mirada més profonda dels aspectes relacionals intraterritorials i extraterritorials i adquirir un coneixement intensiu en el camp social, polític, econòmic, material, cultural i lingüístic dels comtats catalans durant els segles X i XI i fins el primer quart del segle XII.


El propósito principal de esta tesis es identificar, publicar y analizar 1.268 documentos del antiguo archivo de Sant Benet de Bages, una abadía benedictina fundada a mediados del siglo X en el lado derecho del río Llobregat (en la Cataluña central) por Sala de Conflent, un miembro destacado de la nobleza pirenaica, un colaborador cercano de los condes de Barcelona-Osona-Manresa en la tarea de conquista y repoblación de la marca occidental en contacto con al-Andalus. El período tratado comprende 225 años, desde el año 898 (fecha del primer documento de propiedad que conservaba el monasterio, fundado más de sesenta años más tarde) hasta el año 1123, cuando hubo recuperado nuevamente la independencia original, después de la unión temporal con Sant-Pons-de-Thomières (ca. 1075-1101), de acuerdo con el programa de la Reforma Gregoriana. A lo largo de estos documentos, somos capaces de conocer no solamente el largo proceso de formación del monasterio y los detalles de su dotación, sino también cuáles fueron sus abades, cuantos monjes tuvo y la formación de su patrimonio. Esta tesis aporta una mirada más profunda de los aspectos relacionales intraterritoriales y extraterritoriales y permite adquirir un conocimiento intensivo en el campo social, político, económico, material, cultural y lingüístico de los condados catalanes durante los siglos X y XI y hasta el primer cuarto del siglo XII.


The basic aim of this thesis is to identify, to publish and to analyse 1,268 documents of the ancient archives of Sant Benet de Bages, a benedictine abbey founded in the middle of 10th century in the right side of the Llobregat river (in central Catalonia) by Sala of Conflent, an outstanding member of the nobility of the Pyrenees, a narrow collaborator of the counts of Barcelona-Osona-Manresa in the task of conquest and repopulation of the west mark in contact with Al-Andalus. The period studied covers 225 years, going from the year 898 (date of the first document of property that had the monastery, founded more than sixty years later) to the year 1123, when it recovered again its independence, after temporary union with Saint-Pons-de-Thomières (ca. 1075-1101), according to the program of the Gregorian Reform. Along those documents, we are able to know not only the long process of formation of the monastery and the details of its endowment, but also who were their abbots, how many monks lived there and the building of their patrimony.

Keywords

Abadies benedictines; Sant Benet de Bages; Comtats catalans; Frontera; Segles X i XI; Abadías benedictinas; Condados catalanes; Benedictine abbeys; Catalan counties; Mark

Subjects

94 - General history

Knowledge Area

Història medieval

Documents

Tjsm1de5.pdf

4.100Mb

Tjsm2de5.pdf

3.171Mb

Tjsm3de5.pdf

6.381Mb

Tjsm4de5.pdf

875.7Kb

Tjsm5de5.pdf

1.166Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)