De les Dificultats d'Aprenentatge a les Dificultats en el Procés d'Ensenyament-Aprenentatge

Author

De la Iglesia Mayol, Begoña

Director

Rosselló Ramon, Maria Rosa

Rigo Carratalà, Eduardo

Date of defense

2002-06-14

Pages

368 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació

Abstract

-Introducció: Un dels principis assumits en l'estudi, ja que s'ha evidenciat que facilita el tractament de les DA, és que aquestes són responsabilitat de tots els agents educatius que intervenen en el procés evolutiu d'una persona. Per aconseguir la corresponsabilitat en els centres, cal parlar de canvi per a la millora de l'escola, de les eines que es consideren que poden conduir cap a la innovació, és a dir, de l'assessorament i de la formació, però també de les famílies com a entorn clau per al desenvolupament i educació dels infants, així com per al bon funcionament dels centres escolars. La finalitat de l'estudi és la de comprendre i fer una anàlisi per a la millora dels contextos d'aprenentatge de l'alumnat en general, encara que es parteixi de l’alumnat amb DA. - Contingut de la investigació: Sota el títol "De les Dificultats d'Aprenentatge a les Dificultats en el Procés d'Ensenyament-Aprenentatge", la tesi presenta dos grans blocs de continguts. D'una banda, després del procés de reflexió dut a terme per un grup de docents, es presenta l'anàlisi qualitativa del desenvolupament de l'actitud professional davant l'atenció a la diversitat, l'ús exclusiu del llibre de text, la participació de la família en el centre, l'elaboració dels documents de centre, així com també de les programacions que porten a terme per al desenvolupament de la seva pràctica diària. I per altra banda, a partir de l'anàlisi quantitativa de les respostes donades en un qüestionari de satisfacció i participació a l'escola, es descriu la situació que viuen les famílies amb fills i filles amb Dificultats d'Aprenentatge a les Illes Balears. - Conclusió: Entendre i assumir el concepte d'atenció a la diversitat a les escoles, suposa acceptar que ni la causa ni el tipus de dificultat és el més important per donar respostes adequades a les necessitats que sorgeixen en el procés d'aprenentatge, sinó que ha de ser la capacitat i l'estil d'aprenentatge de l'alumnat el que ha de guiar la nostra intervenció. Sota aquesta primera consideració, l'estudi presenta la necessitat de reconvertir el plantejament inicial centrat en el dèficit, en el problema, en la dificultat de l'alumne, per reflexionar sobre la possibilitat que la dificultat pugui estar en el procés d'ensenyament-aprenentatge. Així, una educació inclusiva, per a tothom, passa per descentrar-se de les dificultats de l'alumnat per passar a parlar en termes de formació, d'organització escolar, de reflexió conjunta, de treball col • laboratiu ..., és a dir del procés d'ensenyament-aprenentatge que es porta diàriament en els centres escolars.


- Introducción: Uno de los principios asumidos en el estudio ya que se ha evidenciado que facilita el tratamiento de las DA, es que estas son responsabilidad de todos los agentes educativos que intervienen en el proceso evolutivo de una persona. Para lograr la corresponsabilidad en los centros, hay que hablar de cambio para la mejora de la escuela, de las herramientas que se consideran que pueden conducir hacia la innovación, es decir, del asesoramiento y de la formación, pero también de las familias como entorno clave para el desarrollo y educación de los niños, así como para el buen funcionamiento de los centros escolares. La finalidad del estudio es la de comprender y hacer un análisis para la mejora de los contextos de aprendizaje del alumnado en general, aunque se parta de los / las alumnos con DA. - Contenido de la investigación: Bajo el título “De las Dificultades de Aprendizaje a las Dificultades en el Proceso de Enseñanza-Aprendizaje”, la tesis presenta dos grandes bloques de contenidos. Por una parte, tras el proceso de reflexión llevado a cabo por un grupo de docentes, se presenta el análisis cualitativo del desarrollo de la actitud profesional ante la atención a la diversidad, el uso exclusivo del libro de texto, la participación de la familia en el centro, la elaboración de los documentos de centro, así como también de las programaciones que llevan a cabo para el desarrollo de su práctica diaria. Y por otra parte, a partir del análisis cuantitativo de las respuestas dadas en un cuestionario de satisfacción y participación en la escuela, se describe la situación que viven las familias con hijos/as con Dificultades de Aprendizaje en las Islas Baleares. - Conclusión: Entender y asumir el concepto de atención a la diversidad en las escuelas, supone aceptar que ni la causa ni el tipo de dificultad es lo más importante para dar respuestas adecuadas a las necesidades que surgen en el proceso de aprendizaje, sino que debe de ser la capacidad y el estilo de aprendizaje del alumnado lo que debe guiar nuestra intervención. Bajo esta primera consideración, el estudio presenta la necesidad de reconvertir el planteamiento inicial centrado en el déficit, en el problema, en la dificultad del alumno, para reflexionar sobre la posibilidad de que la dificultad pueda estar en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Así, una educación inclusiva, para todos, pasa por descentrarse de las dificultades del alumnado para pasar a hablar en términos de formación, de organización escolar, de reflexión conjunta, de trabajo colaborativo ..., es decir del proceso de enseñanza-aprendizaje que se lleva a diario en los centros escolares.


-Introduction: One of the principles assumed in the study, since it has been shown that facilitates the processing of DA, is that these are the responsibility of all educators involved in the developmental process of a person. To achieve co-responsibility in schools, we have to talk about change for school improvement, about tools that can lead to innovation, providing advice and training, but also consider environment as key to the development and education of children, as well as the functioning of schools. The purpose of the study is to understand and analyze the contexts of learning for improvement of student in general, although we start with the students with DA. - Content of the research: Entitled "From Learning Difficulties to Difficulties in the process of teaching and learning", the thesis has two main areas of content. First, after the process of reflection carried out by a group of teachers, presents qualitative analysis of the development of the professional attitude with attention to diversity, the exclusive use of the textbook, the family involvement in the center, preparing the documents center, as well as the programs carried out for the development of their daily practice. On the other hand, from the quantitative analysis of the answers given in a questionnaire of satisfaction and participation in school, the research also described the situation of families living with children with learning difficulties in the Balearic Islands. - Conclusion: Understand and accept the concept of attention to diversity in schools, means accepting that neither the cause nor the type of difficulty is important to provide an adequate response to the needs that arise in the learning process, but should was the ability and learning style of students that must guide our intervention. Under the first consideration, the study shows the need to convert the initial approach focused on the deficit, the problem, the difficulty of the student to reflect on the possibility that the difficulty may be in the process of teaching and learning. So, inclusive education for all, implies to decentralize the difficulties of students to talk in terms of training, school organization, joint reflection of teamwork , cooperative work... so, the focus should be in the process of teaching and learning that takes daily in schools.

Keywords

Dificultats d’aprenentatge; Dificultats en el procés d’ensenyament; Estudi de casos; Educació Inclusiva; Família i Dificultats; Actituds docents; Metodologia Qualitativa; Metodologia Quantitativa; Learning difficulties, difficulties in teaching, case study, Inclusive Education, Family and difficulties; Attitudes teachers; Qualitative Methodology, Quantitative Methodology; Dificultades de aprendizaje; Dificultades en el proceso de enseñanza; Estudio de casos; Educación Inclusiva; Familia y Dificultades; Actitudes docentes; Metodología Cualitativa; Metodología Cuantitativa

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Evolutiva i de l’Educació

Documents

tbim1de1.pdf

666.0Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)