Hacia una muesología participativa. Análisis de experiencias participativas basadas en las TIC aplicadas a los museos

Author

Mancini, Federica

Director

San Cornelio Esquerdo, Gemma

Carreras Monfort, César

Date of defense

2013-07-01

Legal Deposit

B. 28319-2013

Pages

373 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Abstract

La incorporació de la participació del públic a les institucions museístiques a través de las xarxes socials es pot entendre com una evolució de l’experiència cultural. En aquest supòsit, la present tesi doctoral es proposa l’objectiu d’esbrinar si les institucions de patrimoni digital podrien ser un exponent de l’ús de la cultura 2.0 atenent l’objectiu d’abastar públics llunyans i convertir-los en assidus analitzant les comunitats d’internautes procedents de diferents països: El Museu d’Art Modern i Contemporani de Trento i Rovereto (Mart), el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid, el Victoria & Albert Museum de Londres i l’Indianapolis Museum of Art (IMA) d’Indianàpolis. A través de l’estudi realitzat s’han pogut detectar també algunes pautes per apropar les estratègies adoptades per l’esfera institucional, en relació als nous mitjans socials, a les necessitats actuals del públic.


La incorporación de la participación del público en las instituciones museísticas a través de las redes sociales se puede entender como una evolución de la experiencia cultural. En este supuesto la presente tesis doctoral se propone el objetivo de averiguar si las instituciones de patrimonio digital podrían ser un exponente del uso de la cultura 2.0 atendiendo el objetivo de alcanzar públicos lejanos y convertirlos en asiduos analizando las comunidades de internautas de cuatro instituciones procedentes de diferentes países: el Museo de Arte Moderno y Contemporáneo de Trento e Rovereto (Mart), el Museo Thyssen-Bornemisza de Madrid, el Victoria & Albert Museum de Londres y el Indianapolis Museum of Art (IMA) de Indianápolis. A través del estudio realizado se han podido detectar también algunas pautas para acercar las estrategias adoptadas por la esfera institucional, en relación a los nuevos medios sociales, a las necesidades actuales del público.


The inclusion of audience participation in museums through social networks can be seen as an evolution of cultural experience. In this case this doctoral thesis intends to find out if digital heritage institutions could be an exponent of the participative culture in order to reach distant audiences and turn them into regulars analyzing the virtual communities of four institutions from different countries: the Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto (Mart), the Thyssen-Bornemisza Museum of Madrid, the Victoria & Albert Museum of London and the Indianapolis Museum of Art (IMA) of Indianapolis. The study detected also some guidelines to get the strategies adopted by the institutional sphere, regarding the new social media, close to the current audience’s needs.

Keywords

Cibermuseografia; museus virtuals; participació; Cibermuseografía; museos virtuales; participación; Cybermuseography; virtual museums; participation

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Estudio de públicos virtuales

Documents

Tesi Doctoral Federica Mancini.pdf

4.409Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)