e-SAEPEF: sistema de actividades para propiciar la evaluación formativa en la enseñanza de la física

dc.contributor
Universitat de les Illes Balears. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació
dc.contributor.author
Hernández Calzada, Aymeé
dc.date.accessioned
2013-12-13T09:17:58Z
dc.date.available
2013-12-13T09:17:58Z
dc.date.issued
2013-11-13
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/127225
dc.description.abstract
La presente tesis está destinada a propiciar la función formativa con la integración de las TIC en el proceso de evaluación de la enseñanza-aprendizaje de la Física en la Universidad de las Ciencias Informáticas. Para ello se presenta un sistema de actividades con la integración de las TIC (e-SAEPEF), que asume la Teoría General de los Sistemas y el concepto de actividad. Cuenta además con una estrategia metodológica para su implementación. La investigación llevada a cabo usa una combinación de metodologías cuantitativas y cualitativas. Para determinar la valoración científica-metodológica del e-SAEPEF se emplea el criterio de expertos a través del método Delphi, para validar su pertinencia y factibilidad y la técnica de Iadov y un pre-experimento pedagógico para validar y valorar respectivamente su efectividad y finalmente se realiza una triangulación metodológica para constatar la pertinencia factibilidad y efectividad de e-SAEPEF.
spa
dc.description.abstract
La present tesi està destinada a propiciar la funció formativa amb la integració de les TIC en el procés d'avaluació de l'ensenyament aprenentatge de la Física a la Universitat de Ciències Informàtiques. Per això es presenta un sistema d'activitats amb la integració de les TIC (e-SAEPEF), que assumeix la Teoria General de Sistemes i el concepte d'activitat. A més, compta amb una estratègia motodològica per a la seva implementació. La investigació duita a terme utilitza una combinació de metodologies quantitatives i qualitatives. Per determinar la valoració científica-metodològica de l'e-SAEPEF s'utilitza el criteri d'experts mitjançant el mètode Delphi, per validar si és pertinent i factible, i la tècnica de ladov i un pre-experiment pedagògic per a validar i valorar respectivament la seva efectivitat i finalment es realitza una triangulació metodològica per a constatar la pertinent factibilitat i efectivitat de e-SAEPEF.
cat
dc.description.abstract
This thesis aims at promoting a training function with the integration of ICT in the process of evaluation of the teaching and learning of Physics at the University of Informatics Sciences. A set of activities with the integration of ICT (e-SAEPEF), which assumes the General systems theory and the concept of activity, is thus presented. It also includes a methodological strategy for its implementation. The research carried out applies a combination of quantitative and qualitative methodologies. In order to determine the methodological and scientific evaluation of e-SAEPEF, an experts’ evaluation (variant of the Delphi method) is employed, as well as a test of satisfaction of the users involved, through the Iadov technique. Effectiveness is measured through a pedagogical pre-experiment conducted with a sample of second year engineering students at the University of Informatics Sciences in Havana, Cuba.
eng
dc.format.extent
342 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de les Illes Balears
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
TIC, evaluación del aprendizaje, evaluación formativa, sistema de actividades, EVE/A, proceso de enseñanza aprendizaje de la Física
dc.subject
TIC, avaluació de l'aprenentatge, avaluació formativa, procés d'ensenyament aprenentatge de la Física, sistema d'activitats
dc.subject
Process of the teaching and learning of Physics, formative assessment, ICT, assessment of learning, activities system
dc.subject.other
Didàctica i Organització Escolar
dc.title
e-SAEPEF: sistema de actividades para propiciar la evaluación formativa en la enseñanza de la física
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
cat
dc.subject.udc
371
cat
dc.contributor.authoremail
aymeeh@uci.cu
dc.contributor.director
Negre Bennásar, Francisca
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

tahc1de1.pdf

4.039Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)