Elaboració, validació i aplicació d'un qüestionari puntuable per avaluar l'estil de vida saludable en adolescents a Catalunya

Author

Costa Tutusaus, Lluís

Director

Guerra Balic, Míriam

Date of defense

2014-02-21

Legal Deposit

B 6473-2014

Pages

253 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

RESUM: L’estil de vida dels adolescents influeix en la seva salut i pot condicionar-la en les següents etapes de la seva vida. No hi ha instruments validats que permetin avaluar la salubritat de l’estil de vida dels adolescents a Catalunya que siguin actuals i que hagin estat elaborats prenent-los a ells com a població diana. Objectiu: Elaborar, validar i aplica un qüestionari puntuable sobre l’estil de vida saludable en adolescents a Catalunya Metodologia: L’estudi s’ha fet en tres fases. Una primera fase d’elaboració del qüestionari a partir de les aportacions fetes per la població diana i professionals que s’hi relacionen (focus groups). Una segona fase de validació del qüestionari, comprovant les seves qualitats psicomètriques de fiabilitat i validesa. Una tercera fase d’aplicació del qüestionari, passant-lo a una mostra de 2.832 adolescents de Catalunya. Resultats: El qüestionari resultant conté 11 qüestions que donen lloc a 15 ítems puntuables. La fiabilitat del qüestionari va ser est=0,69, i l’anàlisi factorial va permetre extreure 5 components: Alimentació, Activitat Física, Hàbits Tòxics, Ús racional de l’oci tecnològic i Higiene. La validesa de constructe també va ser corroborada per la relació de les puntuacions obtingudes en el qüestionari amb altres variables prèviament publicades. Conclusió: El qüestionari elaborat presenta suficient qualitat psicomètrica per ser utilitzat en la valoració de l’estil de vida dels adolescents a Catalunya.


RESUMEN: El estilo de vida de los adolescentes influye en su salud y puede afectarla en las siguientes etapas de su vida. No hay ningún instrumento validado para evaluar la salubridad del estilo de vida de los adolescentes en Cataluña que sean actuales y que se hayan elaborado tomando a éstos como población diana. Objetivo: Desarrollar, validar y aplicar un cuestionario puntuable sobre el estilo de vida saludable de los adolescentes en Cataluña Metodología: El estudio ha sido llevado a cabo en tres fases. La primera fase de elaboración del cuestionario a partir de las contribuciones hechas por la población diana y profesionales que se relacionan con ella (Focus groups). Una segunda fase de validación del cuestionario, revisando sus cualidades psicométricas de fiabilidad y validez. Una tercera fase de la aplicación del cuestionario, pasándolo a una muestra de 2,832 adolescentes. Resultados: El cuestionario resultante contiene 11 cuestiones que dan lugar a 15 ítems puntuables. La fiabilidad del cuestionario fue est= 0,69, y el análisis factorial permitió extraer 5 componentes: Alimentación, Actividad física, Hábitos tóxicos, uso racional del ocio tecnológico y Higiene. La validez de constructo también fue corroborada por la relación entre las puntuaciones obtenidas en el cuestionario con otras variables previamente publicadas. CONCLUSIÓN: el cuestionario elaborado presenta suficiente calidad psicométrica para ser utilizado en la evaluación del estilo de vida de los adolescentes en Cataluña.


SUMMARY: Adolescent’s lifestyle influences in their health status and may affect the following life stages. There is no instrument already validated to evaluate the healthiness of adolescent’s lifestyle in Catalonia that are updated and that have been done this population as the focused one. Purpose: To develop, validate and apply a countable questionnaire about healthy lifestyle of adolescents in Catalonia. Methods: This study has been developed in three phases. The first one was the elaboration of the questionnaire through contributions made by the target population and professionals related to them (Focus Group). A second phase was the questionnaire validation, reviewing its psychometric qualities of reliability and validity. A third phase included the application of the questionnaire on a sample of 2.832 adolescents. Results: The questionnaire includes 11 questions with 15 countable items. The questionnaire reliability was est= 0,69, and the factorial analysis allowed to extract 5 components: Nutrition, Physical Activity, Toxic Habits, rational use of technological leisure, and Hygiene. The construct validity was confirmed by the relation between points obtained in the questionnaire with other variables previously published. Conclusion: The present questionnaire presents enough psychometric quality to be applied to evaluate adolescent’s lifestyle in Catalonia.

Keywords

Estil de vida; Adolescència; Qüestionari; Estilo de vida; Adolescencia; Cuestionario; Lifestyle; Adolescence; Questionnaire

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport

Documents

TESI_LLUIS_COSTA.pdf

4.725Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)