Adequació del camp vocal dels mestres de música

Author

Elgström Misol, Edmon

Director

Cantero Serena, Francisco José, 1964-

Date of defense

2005-06-21

ISBN

978-84-684-3970-8

Legal Deposit

B.23501-2011

Pages

518 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Didàctica de l'Expressió Musical i Corporal

Abstract

Aquesta tesi, dividida en tres parts, té com a objectiu principal a ampliar el camp vocal dels estudiants de la Diplomatura de Mestre en Educació Musical, que estudien a la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona. Es tracta d’establir una correspondència entre el camp vocal d’aquests estudiants i les tesituras vocals dels nens i nenes d’Educació Primària. A la primera part (Marc teòric) presentem alguns dels aspectes més rellevants, com a resultat de la recerca bibliogràfica i documental que s’ha realitzat en els camps mèdic i pedagògic. En primer lloc s’exposen els aspectes relacionats amb la veu, el seu funcionament i les seves caracaterístiques principals. En segon lloc es descriuen quins seran els continguts bàsics de la tesi en matèria de formación vocal, adreçats als mestres de música, i per a acabar aquesta secció es recullen un seguit de consideracions didàctiques, tant pel que fa a l’exemple de veu cantada dels mestres a l’aula, com a les ocasiones més adients per a presentar les cançons al seu alumnat. A la segona part es fa una proposta d’intervenció en formación vocal adreçada als estudiants de la Diplomatura, els futurs mestres de música. La part pràctica està formada per quatre blocs de continguts: exercicis posturals, exercicis respiratoris (inspiratoris i espiratoris), exercicis tècnics vocals i vocalitzacions, i per acabar un repertori progressiu de cançons escolars. A la tercera part (Fase Experimentals) s’aplica la proposta de formació vocal entre una mostra de vora d’un centenar d’estudiants de la diplomatura.


El objetivo principal de la tesis, dividir en tres partes, consiste en ampliar el campo vocal de los estudiantes de la Diplomatura de Maestro en Educación Musical, que cursan sus estudios en la Facultad de Formación del Profesorado de la Universitat de Barcelona, con la finalidad de establecer una correspondencia entre, por un lado, el campo vocal de dichos estudiantes, y por otro, las tesituras vocales de los niños y niñas que cursan los estudios de Educación Primaria. En la primera parte, el marco teórico, se presentan algunos de los aspectos más relevantes, como resultado de la investigación bibliográfica y documental realizada entre los campos médico y pedagógico. En primer lugar se exponen los aspectos relativos a la voz, a su funcionamiento y a sus principales características. En segundo lugar se realiza una descripción de los principales contenidos básicos, en materia de formación vocal, dirigidos a los maestros de música y, por último, se recogen diversas consideraciones de carácter didáctico referidas tanto al ejemplo de voz cantada de los maestros en el aula, como a las tesituras más indicadas para presentar las canciones a su alumnado. En la segunda parte se presenta una propuesta de intervención en formación vocal dirigida a los estudiantes en cuestión, los futuros maestros de música, cuya parte práctica está integrada por cuatro bloques de contenidos: ejercicios posturales, ejercicios de respiración (inspiratorios y espiratorios), ejercicios técnicos vocales y vocalizaciones y, finalmente, por un repertorio progresivo de canciones escolares. En la tercera parte, la fase experimental, se implementa la propuesta en formación vocal entre una muestra de cerca de un centenar de estudiantes de la diplomatura de Maestro en Educación Musical, alumnos todos ellos de la Facultad de Formación del Profesorado de la Universitat de Barcelona. </i>

Keywords

Fisiologia humana; Fisiologia del llenguatge; Musicologia; Preparació del professorat; Ensenyament de la música

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

01.EEM_1de5.pdf

9.391Mb

02.EEM_2de5.pdf

7.586Mb

03.EEM_3de5.pdf

9.588Mb

04.EEM_4de5.pdf

9.633Mb

05.EEM_5de5.pdf

9.101Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)