Irregularly sampled image resortation and interpolation

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions
dc.contributor.author
Facciolo Furlan, Gabriele
dc.date.accessioned
2011-05-16T07:55:42Z
dc.date.available
2011-05-16T07:55:42Z
dc.date.issued
2011-03-03
dc.identifier.isbn
978-84-694-4293-7
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/22714
dc.description.abstract
The generation of urban digital elevation models from satellite images using stereo reconstruction techniques poses several challenges due to its precision requirements. In this thesis we study three problems related to the reconstruction of urban models using stereo images in a low baseline disposition. They were motivated by the MISS project, launched by the CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), in order to develop a low baseline acquisition model. The first problem is the restoration of irregularly sampled images and image fusion using a band limited interpolation model. A novel restoration algorithm is proposed, which incorporates the image formation model as a set of local constraints, and uses of a family of regularizers that allow to control the spectral behavior of the solution. Secondly, the problem of interpolating sparsely sampled images is addressed using a self-similarity prior. The related problem of image inpainting is also considered, and a novel framework for exemplar-based image inpainting is proposed. This framework is then extended to consider the interpolation of sparsely sampled images. The third problem is the regularization and interpolation of digital elevation models imposing geometric restrictions. The geometric restrictions come from a reference image. For this problem three different regularization models are studied: an anisotropic minimal surface regularizer, the anisotropic total variation and a new piecewise affine interpolation algorithm.
eng
dc.description.abstract
La generación de modelos urbanos de elevación a partir de imágenes de satélite mediante técnicas de reconstrucción estereoscópica presenta varios retos debido a sus requisitos de precisión. En esta tesis se estudian tres problemas vinculados a la generación de estos modelos partiendo de pares estereoscópicos adquiridos por satélites en una configuración con baseline pequeño. Estos problemas fueron motivados por el proyecto MISS, lanzado por el CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) con el objetivo de desarrollar las técnicas de reconstrucción para imágenes adquiridas con baseline pequeños. El primer problema es la restauración de imágenes muestreadas irregularmente y la fusión de imágenes usando un modelo de interpolación de banda limitada. Se propone un nuevo método de restauración, el cual usa una familia de regularizadores que permite controlar el decaimiento espectral de la solución e incorpora el modelo de formación de imagen como un conjunto de restricciones locales. El segundo problema es la interpolación de imágenes muestreadas en forma dispersa usando un prior de auto similitud, se considera también el problema relacionado de inpainting de imágenes. Se propone un nuevo framework para inpainting basado en ejemplares, el cual luego es extendido a la interpolación de imágenes muestreadas en forma dispersa. El tercer problema es la regularización e interpolación de modelos digitales de elevación imponiendo restricciones geométricas las cuales se extraen de una imagen de referencia. Para este problema se estudian tres modelos de regularización: un regularizador anisótropo de superficie mínima, la variación total anisótropa y un nuevo algoritmo de interpolación afín a trozos.
spa
dc.format.extent
206 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
cat
dc.subject
Irregular sampling
dc.subject
Image restoration
dc.subject
Remote sensing
dc.subject
Geodesic active contours
dc.subject
Image segmentation
dc.subject
Digital Elevation Model
dc.subject
nterpolation
dc.subject
Image inpainting
dc.title
Irregularly sampled image resortation and interpolation
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
535
cat
dc.contributor.authoremail
gabriele.facciolo@upf.edu
dc.contributor.director
Caselles, Vicente
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.18326-2011
dc.description.degree
Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions


Documents

tgf.pdf

12.45Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)