Utilidad de la TC de tórax en el diagnóstico diferencial del derrame pleural

Author

Pardina Solano, Marina Asunción

Director

Porcel Pérez, José Manuel

Date of defense

2015-12-04

Pages

84 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

L’objectiu d’aquest estudi és valorar la utilitat de les troballes de la TC per diferenciar vessament pleural benigne de maligne, per la qual cosa s’ha desenvolupat un sistema de puntuació senzill, que identifica de forma fiable un vessament pleural maligne. La cohort de derivació de l’estudi va incloure 343 pacients consecutius amb vessament pleural (228 benignes i 115 malignes) als quals es va fer una TC. La precisió diagnòstica dels sistemes de puntuació es va calcular per a la cohort de derivació i es va aplicar posteriorment a dues poblacions independents (n=80 y n=42, respectivament) per dos radiòlegs. En el sistema de puntuació generat, que va de 0 a 20 punts, es van incloure 7 variables predictores de malignitat: qualsevol lesió pleural ≥1 cm (5 punts); presència de massa o nòdul pulmonar ≥1 cm; metàstasi hepàtiques o massa abdominal (3 punts cadascun) i absència de loculacions pleurals, vessament pericardíac o cardiomegàlia (2 punts cadascun).


El objetivo de este estudio es valorar la utilidad de los hallazgos de la TC para diferenciar derrame pleural benigno de maligno, para lo que se ha desarrollado un sistema simple de puntuación que identifica de forma fiable un derrame pleural maligno. La cohorte de derivación incluyó 343 pacientes consecutivos con derrame pleural (228 benignos y 115 malignos) a los que se les realizó una TC. La precisión diagnóstica del sistema de puntuación se calculó para la cohorte de derivación y se aplicó posteriormente en dos poblaciones independientes (n=80 y n=42, respectivamente) por dos radiólogos. En el sistema de puntuación generado, que va de 0 a 20 puntos, se incluyeron 7 variables predictoras de malignidad: cualquier lesión pleural ≥1 cm (5 puntos); presencia de masa o nódulo pulmonar ≥1 cm; metástasis hepáticas o masa abdominal (3 puntos cada uno) y ausencia de loculaciones, derrame pericárdico o cardiomegalia (2 puntos cada uno).


The target of this study is to assess the utility of the CT’s findings in order to differentiate between benign and malignant pleural effusion. To achieve our goal, a simple CT scan-based scoring system to predict the probability of malignant pleural effusion has been developed. The conducted analysis’ cohort involved 343 patients with pleural effusion, 228 benign cases and 115 malignant ones. The diagnostic accuracy of the CT scan scoring system was calculated for the derivation set and further evaluated in two independent populations (n=80 and n=42, respectively) by two radiologists. The scoring CT system, from 0 to 20 points, includes 7 variables to predict malignancy: any pleural lesion (i.e., nodule, mass or thickening)> 1 cm (5 points); the presence of mass or lung nodule > 1 cm; liver metastases or abdominal mass (3 points each) and the absence of pleural loculations, pericardial effusions or cardiomegaly (2 points each).

Keywords

Vessament; Pleura; Derrame; Tomografía computarizada; Effusion; Tomografia computeritzada; CT scanning

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Radiologia i medicina física

Documents

Tmaps1de1.pdf

22.99Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)