Prevalença de la depressió major en població adolescent de 12 a 16 anys del Baix Empordà: estratègies d'afrontament, temperament i àmbits de benestar personal

Autor/a

García Moreno, Yolanda

Director/a

Viñas i Poch, Ferran

Fecha de defensa

2016-02-09

Páginas

217 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Institut de Recerca sobre Qualitat de Vida

Resumen

L’objectiu és conèixer la prevalença del trastorn depressiu major a la comarca del Baix Empordà (Girona) en població general adolescent, entre els alumnes de 12 a 16 anys i estudiar la seva relació amb les dimensions temperamentals, estils i estratègies d’afrontament i àmbits de benestar personal. S’ha seleccionat una mostra de 734 alumnes d'entre els matriculats en els centres d’E.S.O. durant el curs acadèmic 2008-2009. Se’ls hi ha administrat l’Escala de Afrontamiento para Adolescentes (ACS), Youth’s Inventory-4 Spanish Version (YI-4), Early Adolescent Temperament Questionnaire-Revised (EATQ-R) i Personal Wellbeing Index (PWI). Els resultats situen la prevalença en els adolescents en el 5.72%. Existeix un increment als 14 i 16 anys. S’ha trobat una comorbiditat del 66.7%. Les conclusions són que les variables predictores de la depressió són “ignorar el problema” i “autoinculpar-se” de l’ACS, el nivell de satisfacció de la PWI “amb la seguretat del teu futur” i “atenció” de l’EATQ-R.


The objective is to determine the prevalence of major depressive disorder in the region of Baix Empordà (Girona), generally in the adolescent population, among students aged between 12 and 16 years and also study its relationship with temperamental dimensions, coping strategies and styles, and areas of personal well-being. A sample of 734 students was selected among those enrolled in the E.S.O. centres in the academic year 2008-2009. They were assessed on the Adolescent Coping Scale (ACS), Youth's Inventory-4 Spanish Version (YI-4), Early Adolescent Temperament Questionnaire-Revised (EATQ-R) and Personal Wellbeing Index (PWI). The results indicate the prevalence of depression in teenagers at 5.72%. There is was increase in depression to 14 and 16 years old. A comorbidity of 66.7% was found. The conclusions are that the major depression predictor variables are the ACS scales "ignore the problem" and "self-blame", the level of satisfaction "your future security" and "attention" of the EATQ-R.

Palabras clave

Adolescencia; Adolescence; Benestar; Well-being; Bienestar; Temperament; Temperamento; Depressió major; Major depression; Depresión mayor; Simptomatologia depresiva; Depressive symptoms; Sintomatología depresiva

Materias

159.9 - Psicología

Documentos

tygm1de1.pdf

2.838Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)