Identidad sexual y libre desarrollo de la personalidad

Author

Palau Altarriba, Xavier

Director

Martinell, Josep Ma. (Josep Maria)

Areces Piñol, M. Teresa

Tutor

Fontanellas Morell, Josep M.

Date of defense

2016-01-19

Pages

480 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Privat

Abstract

La tesis examina el alcance del libre desarrollo de la personalidad en la dimensión sexual del ser humano. Hasta el momento dicho alcance comprende, ampliamente, aspectos tan importantes como los relativos a la libertad sexual, la orientación sexual de la persona, el reconocimiento y legitimación de la convivencia y del matrimonio cualquiera que sea el sexo de los convivientes, o el derecho subjetivo a la transexualidad y el consiguiente cambio legal de sexo, pero se detectan, en efecto, en la sociedad de hoy, iniciativas personales o de grupos que, bien por razones sociológicas bien, y fundamentalmente, ideológicos y psicológicas, tienden, para su caso en particular, a la no identificación del individuo en ninguno de los sexos, varón o mujer, por lo que estudiamos la hipotética superación jurídica del dualismo sexual con el fin de reconocer y dar cobertura legal a situaciones minoritarias pero reales en que la persona, por una u otra razón, no se identifica con ninguno de los dos sexos.


La tesis examina el contingut del lliure desenvolupament de la personalitat en l’àmbit de la dimensió sexual del ser humà. Fins al moment el seu contingut comprèn, àmpliament, aspectes tant importants com els relatius a la llibertat sexual, l’orientació sexual de la persona, el reconeixement i legitimació de la convivència i del matrimoni amb independència del sexe dels contraents, o el dret subjectiu a la transsexualitat i el conseqüent canvi legal de sexe, però es detecten, en efecte, en la societat d’avui, iniciatives personals o de grups que, bé per raons sociològiques bé, i fonamentalment, ideològiques i psicològiques, tendeixen, pel seu cas en particular, a la no identificació de l’individu en cap dels sexes, home o dona, per la qual estudiem la hipotètica superació jurídica del dualisme sexual amb l’objectiu de reconèixer i donar cobertura legal a situacions minoritàries però reals en que la persona, per una o altra raó, no s’identifica en cap dels dos sexes.


The thesis examines the scope of personality's free development in the sexual dimension of human beings. So far, this scope, broadly, includes extremely significant aspects such as those relating to sexual freedom, a person's sexual orientation, the recognition and legitimacy of cohabitation and marriage whatever the cohabitant's gender, or the individual right to transsexuality and its consequent legal gender change. However, it is seen in today's society that some personal initiatives or groups -either for sociological reasons, or fundamentally, ideological and psychological- are unable, on their own cases, to identify the individual in one of the two genders, neither as male nor as female. Therefore, I study the hipothetical legal overcoming of sexual dualism, in order to recognize and give legal converage to minority but real situations in which people do not regard themselves as belonging to either of the two genders.

Keywords

Identitat; Sexe; Personalitat; Identidad; Sexo; Personalidad; Gender; Sexual identity; Personality

Subjects

348 - Ecclesiastical law. Canon law. Religious law

Knowledge Area

Dret eclesiàstic de l'Estat

Documents

Txpa1de1.pdf

2.973Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)