Fish migration in Mediterranean rivers: a case study of the fish pass assessment in Catalonia (NE Iberian Peninsula)

Author

Ordeix Rigo, Marc

Director

Casals i Martí, Frederic

Date of defense

2016-07-27

Pages

232 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Abstract

Pràcticament tots els peixos ibèrics d'aigües continentals migren clarament. La majoria són potamòdroms però també n’hi ha de diàdroms. Fan moviments migratoris extensos en el temps, més a mesura que disminueix la latitud, i varien entre els anys. Les seves migracions són molt importants al període de fresa i, gairebé tot l'any, per a alimentació i refugi. Per això, els dispositius de pas per a peixos haurien d’estar pràcticament sempre en funcionament. Entre 2005 i 2010, es va dur a terme una avaluació preliminar de la connectivitat per als peixos dels rius de Catalunya mitjançant la inspecció directa de 95 dispositius de pas per a peixos. La majoria eren safareigs successius. Només hi havia dispositius de pas a l’11% dels obstacles i molts (el 61%) eren inadequats o amb un manteniment incorrecte. Es va fer una anàlisi in situ de l'eficàcia de 10 dispositius aparentment adequats. L'estimació de les taxes de pas de moltes espècies eren, amb algunes excepcions, massa baixes i, a la majoria dels casos, aquests dispositius només facilitaven les migracions dels peixos amb més capacitat de superar obstacles o els individus de major talla. L’avaluació complementària in situ d'una rampa per a peixos considerada eficaç a priori (índex ICF de 95) va mostrar que permetia el pas de tots els ciprínids autòctons. El període de fresa va ser el principal impulsor de la migració riu amunt, que també es va veure influïda per la disminució de cabal just després de puntes de cabal, un mínim de temperatura de l'aigua i les fases lunars menys lluminoses.


Prácticamente todos los peces ibéricos de aguas continentales migran claramente. La gran mayoría son potamódromos pero también hay de diádromos. Realizan movimientos migratorios extensos en el tiempo, más a medida que disminuye la latitud, y varían entre los años. Sus migraciones son muy importantes en el periodo de freza y, casi todo el año, para alimentación y refugio. Así, los dispositivos de paso para peces deberían estar casi siempre en funcionamiento. Entre 2005 y 2010, se llevó a cabo una evaluación preliminar de la conectividad para los peces de los ríos de Cataluña mediante la inspección directa de 95 dispositivos de paso para peces. La mayoría eran estanques sucesivos. Sólo había dispositivos de paso en el 11 % de los obstáculos y muchos de ellos (el 61%) eran inadecuados o con un mantenimiento incorrecto. Se efectuó un análisis in situ de la eficacia de 10 dispositivos aparentemente adecuados. La estimación de las tasas de franqueo de muchas especies eran, con algunas excepciones, demasiado bajas y, en la mayoría de los casos, estos dispositivos sólo facilitaban las migraciones de los peces con mayor capacidad de superar obstáculos o los individuos de mayor talla. La evaluación complementaria in situ de una rampa para peces considerada eficaz a priori (índice ICF de 95) mostró que permitía el paso de todas los ciprínidos autóctonos. El periodo de freza fue el principal impulsor de la migración río arriba, que también se vio influida por la disminución de caudal justo después de puntas de caudal, un mínimo de temperatura del agua y las fases lunares menos luminosas.


Almost all Iberian freshwater fish clearly migrate. The great majority are potamodromous but there are also diadromous. Migratory movements are extensive in time, greater at lower latitudes, and vary over different years. Migrations take place particularly in the spawning period and throughout the year for feeding and refuge. Thus, fish passes would always be in operation. Between 2005 and 2010, a preliminary evaluation of river connectivity for fish in Catalonia was conducted through direct inspection of 95 devices. Most of them were pool passes. Fish passes were only present at 11% of river obstacles and many of these (61%) were inappropriate or poorly maintained. An in situ analysis of the effectiveness of 10 of these fish passes was carried out. The crossing rates estimated for many species, were, with few exceptions, too low and, in most cases, only fish with a high capacity for overcoming obstacles or the largest individuals succeeded in migrating. A complementary in situ assessment of a fish ramp considered effective a priori (ICF index of 95) showed that it allowed passage of all native cyprinids. The spawning period was a primary driver of upstream fish migration, which was also influenced by the decrease in river flow just after a peak flow, a minimum water temperature and less bright lunar phases. showed allow passage of all species. The spawning period was a primary driver of upstream fish migration, which was also influenced by a decrease in river flow just after a peak flow, a minimum water temperature and less bright lunar phases.

Keywords

Migració de peixos; Rius mediterranis; Dispositius de pas per a peixos; Migración de peces; Ríos mediterráneos; Dispositivos de paso para peces; Fish migration; Mediterranean rivers; Fish passes

Subjects

59 - Zoology

Knowledge Area

Zoologia

Documents

Tmor1de1.pdf

11.06Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)