Análogos de la palitoxina generados por la microalga Ostreopsis cf. ovata: perspectiva analítica y biológica 

    Medina Pérez, Noemí-Inmaculada (Date of defense: 2023-07-28)

    [spa] Las proliferaciones de algas nocivas (HABs) son fenómenos naturales en los que ciertos tipos de algas, en concentraciones específicas, tienen efectos adversos en humanos y/o el medio ambiente. Algunas HABs producen ...

    Aplicación de materiales 2D pnictógenos como modificadores de electrodos serigrafiados para el desarrollo de sensores electroquímicos 

    Tapia Montesinos, Maria Alejandra (Date of defense: 2023-07-20)

    [spa] Los materiales 2D han surgido como una clase fascinante de materiales con propiedades únicas. Estas propiedades los convierten en candidatos idóneos para su explotación en diversas ramas como la optoelectrónica, ...

    Application of analytical and chemometric methodologies to study complex bioanalytical processes involving DNA i-motif structures 

    Benabou Zdaou, Sanae (Date of defense: 2018-10-31)

    The i-motif is a DNA structure formed by cytosine-rich sequences that consists of parallel- stranded duplexes held together by intercalated base pairs. The in vitro formation of this structure in DNA sequences corresponding ...

    Application of metabolomic profiling and fingerprinting approaches to food fraud cases 

    Campmajó Galvan, Guillem (Date of defense: 2023-07-14)

    [eng] Food fraud is an intentional and misleading act in food that generally does not comply with food law and is motivated by economic gain. It encompasses several fraudulent practices such as deception during manufacture, ...

    Assessing the degradation and transformation of emerging pollutants submitted to TiO2 photocatalysis by high-resolution mass spectrometry techniques. Are we posing a new hazard to the environment? 

    Jimenez Villarin, Javier (Date of defense: 2017-06-08)

    In the past 50 years there has been increasing interest and concern over pharmaceutical drugs and their presence in the environment, since they and/or their metabolites could induce toxicological effects and bacterial ...

    Avaluació dels efectes dels factors ambientals en el metaboloma de la Daphnia magna mitjançant mètodes cromatogràfics i quimiomètrics 

    Garreta Lara, Elba (Date of defense: 2019-11-11)

    Durant el segle XX i principis del XXI, el clima i els ecosistemes han patit canvis apreciables com a conseqüència directa de l’activitat humana. Els impactes naturals i antropogènics juntament amb els efectes del canvi ...

    Avaluació dels efectes lipidòmics i fenotípics d’estressants ambientals sobre cultius cel·lulars mitjançant mètodes bioanalítics i quimiomètrics 

    Dalmau Solà, Núria (Date of defense: 2019-11-18)

    Les ciències òmiques proporcionen una visió holística de la fisiologia cel·lular i del funcionament dels sistemes biològics i estan presents en tots els camps d’estudi de la biologia molecular. La lipidòmica és una ...

    Caracterització de sistemes de cromatografia de líquids d’interacció hidròfila 

    Redón Martos, Lídia (Date of defense: 2024-04-11)

    [cat] La cromatografia de líquids d’interacció hidròfila (HILIC) està esdevenint cada vegada més popular per a la separació de soluts polars i iònics en l’anàlisi de mostres d'interès biològic, mediambiental i farmacèutic. ...

    Compostos orgànics regulats en la Directiva Marc de l'Aigua: presència en aigües residuals, superficials i potables 

    Rubirola Gamell, Adrià (Date of defense: 2017-09-26)

    La Directiva de la Unió Europea 2013/39/UE, que modifica la Directiva Marc de l’Aigua (Directiva 2000/60/CE) i la Directiva 2008/105/CE, inclou un total de 45 substàncies prioritàries que cal regular. L’any 2015 es va ...

    De la vinya al laboratori. Caracterització de mostos, vins base i caves per tècniques cromatogràfiques, espectromètriques, enzimàtiques i sensorials 

    Izquierdo i Llopart, Anaïs (Date of defense: 2023-06-20)

    [cat] El cava és un vi escumós amb Denominació d’Origen on la varietat vinífera, el clima i el sòl en fan d’ell l’elegància en l’aroma, el sabor i el color que presenta. És un producte elaborat mitjançant el mètode tradicional ...

    Desarrollo de metodologías analíticas para la caracterización y autenticación de fármacos y alimentos derivados de productos naturales de origen vegetal y ricos en polifenoles 

    Barbosa Barbero, Sergio (Date of defense: 2020-12-16)

    En los últimos años, el consumo de productos naturales ha aumentado enormemente. Cada vez más, los consumidores prefieren una línea natural para la alimentación, medicinas, cosméticos y hasta perfumería, en lugar de consumir ...

    Desarrollo de metodologías analíticas para la separación, detección y caracterización de biomarcadores glicoproteicos en muestras biológicas 

    Barroso Ramos, Albert (Date of defense: 2017-09-08)

    The work presented in this thesis is focused on the development and optimization of analytical methodologies for the glycosylation analysis and characterization of therapeutically and biologically relevant glycoproteins. One ...

    Desarrollo de técnicas inmunoquímicas para la detección de biomarcadores cardíacos 

    Hernández Albors, Alejandro (Date of defense: 2017-09-22)

    El desarrollo de biosensores para la determinación de biomarcadores de interés en el ámbito clínico es uno de los retos más importantes en el análisis de determinadas enfermedades, como las cardiovasculares. Por tanto hay ...

    Desenvolupament de la gestió del risc al laboratori clínic. Aplicació al procés analític del Programa de Cribratge Neonatal de Catalunya 

    Soler Lecha, Anna (Date of defense: 2020-11-11)

    La gestió del risc és una activitat que s’ha anat introduint al laboratori clínic en els darrers anys. Una de les eines més utilitzades per al seu estudi és l’Anàlisi Modal de Fallades i Efectes (AMFE), però té l’inconvenient ...

    Desenvolupament de metodologia analítica per a la determinació de fàrmacs antiparasitaris 

    Martínez Villalba, Anna (Date of defense: 2016-11-24)

    Els fàrmacs veterinaris són utilitzats per tractar i prevenir malalties en els animals de producció, ja que és imprescindible disposar d’unes condicions salubres per als animals i així assegurar un subministrament de carn ...

    Determination of mercury and antimony in environmental and food matrices: development of analytical methodology and migration studies 

    Carneado Moreno, Sergio (Date of defense: 2017-02-03)

    Food safety is an issue of vital importance in the world. It must be sustained so as to avoid pollution episodes in food, which subsequently could cause potential risks to health. The main approach of this thesis consist ...

    Development and implementation of strategies for process data fusion, modelling and control 

    Rocha de Oliveira, Rodrigo (Date of defense: 2022-01-20)

    With the emergence of Industry 4.0 and the increasing availability of sensors and data acquisition systems, modern manufacturing processes are now generating large amounts of process data on a scale as never seen before. ...

    Development of Analytical Methodologies for Rapid Determination of Alpha and Beta Emitters by Liquid Scintillation Spectrometry in Water Samples 

    Fons Castells, Jordi (Date of defense: 2016-12-23)

    In this thesis the development of different methodologies for the rapid determination of alpha and beta emitters by liquid scintillation spectrometry is described. The feasibility of PLS model construction for the decombolution ...

    Dietary exposure to neurotoxic and endocrine disruptive effects: The mercury case 

    Capodiferro, Marco (Date of defense: 2022-01-13)

    Mercury is a strong neurotoxin. It has adverse effects on the nervous and cardiovascular systems, it is also deleterious for several organs, and may act as immunotoxic and hormonal disruptor. This compound is released to ...

    Disseny de protocols metodològics per a estudis d’òmica ambiental basats en l’ús d’imatges hiperespectrals i mètodes quimiomètrics 

    Olmos Peñarroja, Víctor (Date of defense: 2018-10-26)

    L’òmica ambiental estudia canvis ocasionats en un organisme viu per variacions físiques o químiques en el seu entorn i pretén avaluar el seu impacte i identificar marcadors biològics que caracteritzin l’estat biològic ...