Una aproximación a la semiótica del silencio

Author

Marco Furrasola, Ángeles, 1962-

Director

Serrano, Sebastià, 1944-

Date of defense

2000-07-12

Pages

185 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Romànica

Abstract

El objetivo principal de esta tesis es el estudio del silencio en relación al hombre en el contexto de la cultura y la comunicación. De modo que se ofrece un microcosmos del silencio, como signo y forma de conducta, a través de una compleja óptica interdisciplinaria. El análisis del silencio se realiza en el contexto de diferentes ámbitos como son la Religión y la Ética, la Filosofía, la Pragmática y la Lingüística, la Antropología, la Psicolingüística y la Etnografía de la Comunicación y la Semiótica. Asimismo se contempla el silencio en el contexto de las artes, la literatura y la música del siglo XX. De este modo observamos el silencio a través de una mirada caleidoscópica, mostrando, simultáneamente, diferentes perspectivas del mismo objeto de estudio. Finalmente, me gustaría indicar que este trabajo no agota las magníficas posibilidades de su materia de investigación. De ahí que pretenda mostrarlo como una plataforma para futuros estudios que tengan por objeto el silencio en relación al hombre y a cualquier aspecto del sistema cultural y de comunicación en el que se halla inmerso.


L’objectiu principal d’aquest treball és l’estudi del silenci en relació a l’home dins del context de la cultura i la comunicació. D’aquesta manera, s’ofereix un complexe microcosmos del silenci, com a signe i forma de conducta, mitjançant una òptica interdisciplinària. L’anàlisi del silenci es realitza dins del context de diferents àmbits com la Religió, la Filosofia, l’Antropologia i la Psicologia lingüístiques, la Pragmàtica i l’Etnografia de la comunicació, així com de la Semiòtica. D’aquesta manera, es contempla el silenci mitjançant una mirada caleidoscòpica, mostrant, simultàniament, diferents perspectives del mateix objecte d’estudi. Finalment, m’agradaria dir que aquest treball no esgota les magnifiques possibilitats que ofereix el silenci com a matèria d’estudi. I és per això que pretengui mostrar-lo com a plataforma per futurs estudis que tinguin per objecte el silenci en relació a l’home i a qualsevol aspecte del sistema cultural dins del qual aquest troba la seva identitat com a ésser social.


The main point of this dissertation is the study of silence, related to man, in the general scene of culture and communication. So I offer a cicrocosm about silence, as a sign and a way of behaviour also, through an interdisciplinary research. I analyse silence in the context of different disciplines like : Anthropology, Psycholinguistics, Philosophy, Pragmatics and Ethnography of Communication, and Semiotic also. So I see silence through a caleidoscope, showing simultaneously different perspectives of the same object. Finally, I would like to say that this work is not finished about its possibilities. So I would like to show it like a platform to next studies in reference to silence in whichever culture area.

Keywords

Silenci; Silencio; Silence; Comunicació interpersonal; Comunicación interpersonal; Interpersonal communication; Civilització; Civilización; Civilization; Psicolingüística; Psycholinguistics; Sociolingüística; Etnolingüística; Ethnolinguistics; Retòrica; Retórica; Rhetoric; Sociolinguistics

Subjects

81 - Linguistics and languages

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

AMF_TESIS.pdf

1.889Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)