Adequació del perfil del mestre davant les necessitats socioeducatives actuals: Consideracions i propostes per a la formació inicial

Autor/a

Fontanet Caparrós, Anna Isabel

Director/a

Civís i Zaragoza, Mireia

Fecha de defensa

2017-01-29

Páginas

255 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

Des de fa anys, la formació inicial dels mestres és objecte de discussió en l’àmbit educatiu, així com les competències que aquests han d'assolir i demostrar, les seves característiques, habilitats, actituds i coneixements. L’objectiu de la nostra tesi ha estat identificar les característiques que ha de tenir la formació inicial dels mestres a Catalunya, per tal que aquests arribin a ser motor de canvi i puguin respondre a les necessitats socioeducatives actuals. Per assolir aquest propòsit hem realitzat una detecció de necessitats i una anàlisi de la realitat de l'actual situació de l'educació a Catalunya, on hem identificat els reptes als quals han de fer front l’educació i les escoles, i que ens han portat a explorar els consegüents processos d’innovació i a determinar les competències que han de tenir els mestres per treballar en aquest context. Els reptes, les competències i la innovació ens han donat la base per poder plantejar com hauria de ser la formació inicial dels mestres i la relació entre les escoles i les universitats , una relació de clara interconnexió per poder formar part d’aquest engranatge del canvi i ser conseqüents amb el que realment l’escola i la societat necessita. Per fer-ho ens hem fonamentat en l’opinió dels equips directius de 281 escoles -mitjançant una enquesta i grups de discussió-, 34 experts en educació que estan treballant a l’escola (a través d’entrevistes), 32 experts en educació que al llarg dels anys han anat reflexionant i mostrant una opinió fonamentada sobre aquesta formació (mitjançant entrevistes) i 22 mestres novells que ja estan exercint com a professionals a l’escola (amb un qüestionari on-line). Les conclusions més rellevants ens han portat a afirmar que existeix la necessitat de fer un canvi en la formació inicial del mestre, fent especial incidència en la formació en les competències psicosocioemocionals, en canvis en la metodologia i en la organització del grau.


Desde hace años, la formación inicial de los maestros es objeto de discusión en el ámbito educativo, así como las competencias que éstos deben alcanzar y demostrar, sus características, habilidades, actitudes y conocimientos. El objetivo de nuestra tesis ha sido identificar las características que debe tener la formación inicial de los maestros en Cataluña, para que estos lleguen a ser motor de cambio y puedan responder a las necesidades socioeducativas actuales. Para alcanzar este propósito hemos realizado una detección de necesidades y un análisis de la realidad de la actual situación de la educación en Cataluña, donde hemos identificado los retos a los que deben hacer frente la educación y las escuelas, y que nos han llevado a explorar los consiguientes procesos de innovación y a determinar las competencias que deben tener los maestros para trabajar en este contexto. Los retos, las competencias y la innovación nos han dado la base para poder plantear cómo debería ser la formación inicial de los maestros y la relación entre las escuelas y las universidades, una relación de clara interconexión para poder formar parte de este engranaje del cambio y ser consecuentes con lo que realmente la escuela y la sociedad necesita. Para ello nos hemos basado en la opinión de los equipos directivos de 281 escuelas (mediante una encuesta y grupos de discusión-) 34 expertos en educación que están trabajando en la escuela (a través de entrevistas), 32 expertos en educación que a lo largo de los años han ido reflexionando y mostrando una opinión fundamentada sobre esta formación -mediante entrevistas- y 22 maestros noveles que ya están ejerciendo como profesionales en la escuela (con un cuestionario on-line). Las conclusiones más relevantes nos han llevado a afirmar que existe la necesidad de hacer un cambio en la formación inicial del maestro, haciendo especial incidencia en la formación en las competencias psicosocioemocionales, en cambios en la metodología y en la organización del grado.


Recurrently, the initial training of teachers has been a central topic of discussion in the field of Education. The debate includes the competences to be attained as well as the teachers' characteristics, skills, attitudes and knowledge. The aim of our doctoral thesis is to identify the characteristics that should be included in teacher training programmes in Catalonia so that the future teachers become agents of change who can respond effectively to current socio-educational needs. To achieve this purpose we have performed a needs analysis along with an analysis of the current situation of education in Catalonia. We have then identified the challenges faced by education and schools, which has led to the subsequent exploration of innovative processes and to determining the competences that teachers should acquire to work in this context. The challenges, the competences and innovation have provided the foundation to consider which should be the characteristics of initial teacher training programs and the relationship between schools and universities, a clear interconnected relationship so that they become a component of this change and are consistent with the real needs of schools and society. To do so, we have based our analysis on the opinion of the management teams of 281 schools (through a survey and discussion groups); of 34 education experts who are working in schools (through interviews); of 32 experts in education who over the years have been reflecting on and sharing their opinion regarding this initial training in an informed way (through interviews); and 22 novice teachers who are already working professionally in schools (through an online questionnaire). The most relevant conclusions lead us to state that there is a need for a change in initial teacher training, with particular emphasis on training in psycho-emotional competences, in changes in methodology, and in the design of the degree.

Palabras clave

Formació inicial; Reptes socioeducatius; Escoles; Educació; Innovació; Competències; Relació escoles-universitats

Materias

37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre; 371 - Organización y gestión de la educación y de la enseñanza; 378 - Enseñanza superior. Universidades

Área de conocimiento

Educació

Documentos

TESI DOCTORAL ANNABEL FONTANET I CAPARRÓS.pdf

8.613Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)