Francisco Solanes: teoria política i pràctica de govern a Nàpols durant el virregnat austríac (1707-1734)

Autor/a

Ballbé i Sans, Neus

Director/a

Albareda i Salvadó, Joaquim

Fecha de defensa

2017-03-08

Páginas

535 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Història

Resumen

Francisco Solanes fou un dels màxims exponents del cos de juristes catalans que, a cavall dels segles XVII i XVIII i, sobretot, en el context de la guerra de Successió, vetllà pel manteniment de l’ordenament jurídic propi del Principat de Catalunya. Enviat a Nàpols com a agent de l’arxiduc Carles d’Àustria tot just conquerit el regne, continuà la seva carrera judicial i política en terres italianes, mostrant sempre una fidelitat absoluta als dos principis que van marcar la seva carrera: l’escrupolosa observança del dret i la fidelitat al príncep, que ja havia posat a bastament de manifest en la seva teoria política, exposada a El Emperador político y política de emperadores. La seva carrera institucional, desenvolupada en dues circumstàncies polítiques ben diferents, permet analitzar una trajectòria coherent i de conviccions fermes, reflex d’una generació de juristes compromesos amb els principis de la justícia, del bé comú i del compliment de la llei.


Francisco Solanes fu uno dei massimi esponenti del corpo di giuristi catalani che, tra Seicento e Settecento e, soprattutto nel contesto della guerra di Successione, veglió per il mantenimento de l’ordine giuridico proprio del Principato della Catalogna. Inviato a Napoli come agente dell’arciduca Carlo d’Austria appena conquistato il regno, continuo la sua carriera giuridica e política in terre italiane, mostrando sempre assoluta fedeltà ai due principi che segnarono la sua carriera: lo scrupoloso rispetto del diritto e la fedeltà al principe, come aveva già reso manifesto nella sua teoria política, esposta nell’opera El Emperador político y política de emperadores. La carriera istituzionale del Solanes, sviluppata in due circostanze politiche assai diverse, permette analizzare un percorso coerente e di ferme convizioni, riflesso di una generazione di giuristi legati con i principi giuridici della giustizia, il bene comune e il compimento della legge.

Palabras clave

Francisco Solanes

Materias

94 - Historia general y por países

Documentos

tnbs.pdf

3.140Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)