El lloc de l’altre a l’entramat de ser artista, docent i investigador a l’educació secundaria. Una investigació a/r/togràfica.

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts
dc.contributor.author
Farell Lozano, Pau
dc.date.accessioned
2017-09-26T07:41:59Z
dc.date.available
2017-09-26T07:41:59Z
dc.date.issued
2017-09-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/405986
dc.description.abstract
El canvi que s'està coent en el context de l'educació formal, més enllà de les múltiples aproximacions teòriques de les últimes dècades, té el seu epicentre en els espais físics on tenen lloc les pràctiques educatives. En aquest sentit l'aula és un espai clau on docents i estudiants reinventen constantment el paradigma de l'ensenyament i l'aprenentatge. Sorgeixen diferents preguntes sobre l'ús dels espais, l'adequació dels recursos espacials o la influència de l'entorn físic en els aprenentatges. Hem superat els rols tradicionals de transmissió del coneixement i repetició? Han quedat enrere les classes magistrals i l'organització jeràrquica? D'alguna manera això queda reflectit en l'ús dels espais, en com viuen l'aula professors i alumnes. Per afrontar aquestes preguntes, sovint els investigadors les abordem des de la pròpia teoria pedagògica, des docents experimentats o des d'experiències d'èxit. En aquest cas, en canvi, em vaig plantejar enfrontar-me a les incògnites que planteja l'espai educatiu, i en concret l'aula, acompanyat dels alumnes. Aquesta investigació parteix de mi com a artista, professor i investigador. De la voluntat d'anar a més i de fer-ho millor. També té una intenció de canvi que recorre tot el text, una consciència del canvi educatiu, de formar-ne part, de la necessitat d'investigar-lo i d'impulsar-lo. Les preguntes de partida són aquestes: quin paper hi tinc jo en aquest canvi? Com està succeint? Com la meva experiència educativa em pot servir per a acostar-mi i incidir-hi? El recorregut que m'ha portat a aquest text, a aquesta metodologia i a aquesta experiència té a veure amb la meva realitat professional i vocacional, que m'ha portat a la realització d'aquesta investigació a/r/togràfica. L'a/r/tografia és una tendència recent en investigació relacionada amb els estudis culturals que aglutina l'(A)rtista, l'investigador -(R)easercher- i el professor -(T)eacher- en una sola figura o en una acció col·lectiva. Compto amb la complicitat d'un entramat d'imatges, dibuixos, relats d'experiències personals indagades i una experiència col·lectiva amb els 6 estudiants de l'itinerari d'arts de 4t d'ESO de l'escola Ginebró de Llinars del Vallès, Barcelona. Amb ells, el maig i el juny de 2016, vam fer un recorregut pel concepte aula des de llenguatges visuals, metàfores i plantejaments propis de l'art contemporani. En aquesta investigació a/r/tografica em plantejo abordar aquestes preguntes des de les pràctiques artístiques, docents i investigadores, partint de l'experiència pròpia i del treball de camp a l'aula. Les conclusions es materialitzen en 7 imatges o cartografies de la vida de l'aula, que serveixen de metàfora o mirall de l'espai educatiu i el problematitzen, qüestionant la seva naturalesa i la seva mutabilitat.
en_US
dc.description.abstract
Despite the relevance of the multiple theoretical approaches developed in the last decades, the changes taking place in the context of formal education have its epicenter in the physical spaces where the educational practices take place. In this sense, the classroom is a key space where teachers and students are constantly reinventing the paradigms of teaching and learning. Different questions arise about the use of spaces, the adequacy of spatial resources and the influence of the physical environment on learning. Have we overcome the traditional roles of knowledge transmission and repetition? Have master classes and hierarchical organization been left behind? Somehow this is reflected in the use of spaces, in how teachers and students live the classroom. When addressing these questions, researchers often rely on pedagogical theory itself, on the know-how of experienced teachers and on accounts of successful experiences. In this case, however, I decided confronting the unknowns of the educational space, and specifically the classroom, in a more direct way, accompanied by the seven students of the fourth grade of ESO who chose the art modality in the Ginebró school on Llinars del Vallès, Barcelona. During the 2015-16 course, we toured the ‘classroom’ concept from the perspectives of visual languages, metaphors and approaches specific to contemporary art. In this a/r/tographical research, based on my own educational experience and the fieldwork in the classroom, I will approach these questions focusing on the artistic, the researching and the teaching issues. The conclusions are materialized in 7 images or classroom life cartographies, which serve as a metaphor or mirror of the educational space and problematize it, questioning its nature and its mutability.
en_US
dc.format.extent
277 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Innovacions educatives
en_US
dc.subject
Innovaciones educativas
en_US
dc.subject
Educational innovations
en_US
dc.subject
Didàctica de l'art
en_US
dc.subject
Didáctica del arte
en_US
dc.subject
Art teaching methods
en_US
dc.subject
Escoles
en_US
dc.subject
Escuelas
en_US
dc.subject
Schools
en_US
dc.subject
Històries de vida
en_US
dc.subject
Métodos biográficos en ciencias sociales
en_US
dc.subject
Narrative inquiry (Research method)
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
en_US
dc.title
El lloc de l’altre a l’entramat de ser artista, docent i investigador a l’educació secundaria. Una investigació a/r/togràfica.
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
373
en_US
dc.contributor.director
Hernández, Fernando (Hernández Hernández)
dc.contributor.tutor
Hernández, Fernando (Hernández Hernández)
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

PFL_TESI.pdf

4.417Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)