Diseño, implementación y evaluación del programa gamificado de Educación Emocional Happy 12-16

Author

Rueda Carcelén, Pilar Mireya

Director

Filella Guiu, Gemma

Cortés Pascual, Alejandra

Date of defense

2017-11-29

Pages

312 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

La regulació emocional per a la resolució assertiva de conflictes és la clau de la present Tesi Doctoral. La hipòtesi contempla la millora de les competències emocionals: consciència emocional, regulació emocional, autonomia emocional, competència social i competències de la vida i benestar, així com la millora de l'ansietat estat, el rendiment acadèmic i el clima de pati de l'alumnat després d'implementar el programa Happy 12-16 amb alumnat de primer cicle d'educació secundària obligatòria. El disseny de la investigació es basa en una metodologia quasiexperimental, pretest-postest amb grup control i combina metodologia quantitativa i qualitativa. Els resultats a nivell quantitatiu mostren que entrenar el procés de regulació emocional millora les competències emocionals i el rendiment acadèmic dels alumnes. Els resultats a nivell qualitatiu permeten donar a conèixer la necessitat d'incorporar l'Educació Emocional des de les primeres etapes educatives per millorar la convivència escolar.


La regulación emocional para la resolución asertiva de conflictos es la clave de la presente Tesis Doctoral. La hipótesis contempla la mejora de las competencias emocionales: conciencia emocional, regulación emocional, autonomía emocional, competencia social y competencias de vida y bienestar, así como la mejora de la ansiedad estado, el rendimiento académico y el clima de patio del alumnado después de implementar el programa Happy 12-16 con el alumnado de primer ciclo de Educación Secundaria Obligatoria. El diseño de la investigación se basa en una metodología cuasiexperimental, pretest-postest con grupo de control y combina metodología cuantitativa y cualitativa. Los resultados a nivel cuantitativo muestran que entrenar el proceso de regulación emocional mejora las competencias emocionales y el rendimiento académico de los alumnos. Los resultados a nivel cualitativo permiten dar a conocer la necesidad de incorporar la Educación Emocional desde las primeras etapas educativas para mejorar la convivencia escolar.


Emotional regulation for assertive conflict resolution is the key of this Doctoral Thesis. The hypotesis considers the improvement of emotional competencies: emotional awareness, emotional regulation, emotional autonomy, social competence and skills of life and well-being, as well as the improvement of anxiety status, academic performance, and climate of courtyard of the students after implementing of the research is based on a methodology quasi-experimental, pretest-postest with control group and process of emotional regulation improves emotional competences and the academic performance of students. The qualitative results allow to publicize the need to incorporate emotional education from the first stage of education to improve school coexistence.

Keywords

Regulació emocional; Assertivitat; Convivència; Regulación emocional; Asertividad; Convivencia; Emotional regulation; Assertiveness; Coexistence

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació

Documents

Tprc1de1.pdf

4.901Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)