The Development of Oral Fluency and Rhythm during a Study Abroad Period

Author

Valls Ferrer, Margalida

Director

Pérez Vidal, Carmen

Mora Bonilla, Joan Carles

Date of defense

2011-09-09

ISBN

978-84-695-2415-2

Legal Deposit

B. 41980-2011

Pages

270 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Traducció i Ciències del llenguatge

Doctorate programs

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Abstract

The present study examines the development of L2 fluency and rhythm in the extemporaneous speech of advanced EFL learners during a study abroad (SA) period, and the relationship between utterance fluency and rhythm and listeners’ perceived fluency. Perceived fluency is also assessed in relation to the listeners’ backgrounds, as well as the effect of learners’ initial fluency levels (pre-SA fluency level) on SA outcomes in both fluency and rhythm. Speech samples were collected at different points in time before and after a 6-month formal instruction (FI) and a 3-month SA period. Subsequently, these speech samples were analyzed for changes in utterance fluency, perceived fluency and rhythm between data collection times. Further analyses of the relationships between these perceptual and productive dimensions, as well as the impact of participants’ initial fluency levels were undertaken. Both fluency and rhythm, operationalized as temporal fluency measures and rhythm metrics, were found to improve significantly during the SA period. Similarly, significant gains in fluency during the SA were perceived by 69 listeners of different L1 backgrounds and degrees of experience with Catalan/Spanish-accented speech. Furthermore, scores in the temporal fluency measures, rhythm metrics, and listeners’ fluency ratings were found to be related to one another. Mean length of run, a temporal fluency measure which encompasses both speed and breakdown fluency, as well as two rhythm measures (%V and varcoC) accounted for a substantial amount of variation in perceived fluency. Finally, the initial fluency level was found to significantly predict fluency gains during SA. Overall, the findings in this study suggest that a 3-month SA period is highly beneficial for advanced EFL learners’ development of L2 fluency and rhythm.


Aquest estudi investiga el desenvolupament de la fluïdesa oral i del ritme en la parla extemporània d’estudiants d’anglès de nivell avançat durant una estada a l’estranger (EE), així com la relació entre fluïdesa oral i ritme, i la percepció de la fluïdesa. Així mateix, també s’avalua la percepció de la fluïdesa segons les característiques de l’oient, i el nivell inicial de fluïdesa oral (pre-estada a l’estranger). Les mostres de parla es van recollir en diferents temps: abans i després d’un període d’instrucció formal (IF) de 6 mesos i d’una estada a l’estranger de 3 mesos. L’anàlisi longitudinal d’aquestes mostres de parla permet observar canvis en la fluïdesa oral, el ritme i la percepció de la fluïdesa durant el període de temps analitzat. Igualment, s’examina la relació entre les dimensions productives i la perceptiva, així com l’impacte del nivell inicial de fluïdesa oral. Els resultats revelen una millora significativa en la fluïdesa i el ritme durant el període de 3 mesos a l’estranger. Aquesta millora és percebuda per un grup d’oients independentment de la primera llengua i de la seva experiència amb parla amb accent català/castellà. A més, s’observa una relació entre els resultats de les mesures temporals de fluïdesa, les mesures de ritme, i les valoracions dels oients. Finalment, el nivell inicial de fluïdesa explica en gran mesura els guanys en fluïdesa obtinguts durant l’EE. Els resultats d’aquest estudi indiquen que una EE de tres mesos té un efecte de millora en el desenvolupament de la fluïdesa oral i del ritme d’una L2 en estudiants d’anglès de nivell avançat.

Keywords

Llengua segona; Anglès parlat; Anglès; Ensenyament; Estudiants estrangers; Adquisició

Subjects

316 - Sociology

Documents

tmvf.pdf

10.16Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)