Factors individuals i contextuals associats al consum de risc d'alcohol en joves de la Catalunya Central

Author

Obradors Rial, Núria

Director

Ariza, Carles

Muntaner, Carles

Date of defense

2015-12-05

Pages

201 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The current doctoral thesis aims to know which individual and contextual factors determine risky alcohol consumption among adolescents, and concretely, to study the differences of consumption between rural and urban areas of Central Catalonia adolescents. To accomplish the goals three studies have been done. The first study describes risky alcohol consumption prevalences and its individual associated factors, the second study analyses the influence of the contextual factors using a multilevel analysis, and the third study describes different adolescents’ socioeconomic measures and its influence on adolescents’ risky alcohol consumption. The main results show risky alcohol consumption differences among rural and urban areas, with higher prevalences in rural areas. Alcohol consumption from family and friends and alcohol accessibility are the main determinants of individual risky alcohol consumption among Central Catalonia adolescents. Attending schools with higher percentage of risky alcohol drinkers is the main associated contextual factor to individual risky consumption. The results show that socioeconomic position is associated with risky alcohol consumption in adolescents, and also that parental occupation is a good measure to assess adolescents’ social class. Some recommendations are given to establish public health interventions, with the intention to reduce risky alcohol consumption among adolescents and to reduce the inequalities found in the territory related to alcohol consumption.


Amb la present tesi doctoral es pretén conèixer quins factors individuals i contextuals determinen el consum de risc d’alcohol en joves, i estudiar l’existència de diferències de consum entre àmbit rural i urbà en adolescents de la Catalunya Central. S’han plantejat tres estudis per aconseguir aquests objectius. En el primer, es descriuen les prevalences de consum de risc d’alcohol i s’analitzen els factors individuals associats al consum de risc, en el segon, mitjançant una anàlisi multinivell, s’estudien els factors contextuals, i en el tercer s’analitzen les diferents mesures de nivell socioeconòmic en adolescents i la seva influència en el consum de risc d’alcohol. Els resultats mostren l’existència de diferències de consum entre àmbits, essent superiors en àmbit rural, així com que l’entorn consumidor del jove i la facilitat d’accés a la substància són els principals determinants del consum de risc d’alcohol individual entre els adolescents de la Catalunya Central. Pertànyer a un grup escolar consumidor és el principal factor contextual associat al consum de risc d’alcohol dels joves de l’estudi. S’evidencia que el nivell socioeconòmic pot determinar el consum de risc en els joves d’aquest territori i que la classe social ocupacional pot ser una bona mesura per utilitzar en joves. S’aporten recomanacions que cal tenir en compte a l’hora d’establir polítiques de salut pública, amb la intenció de reduir el consum de risc d’alcohol dels joves i les desigualtats en el consum trobades en el territori.

Keywords

Consum de risc d’alcohol; Adolescents; Factors contextuals; Nivell socioeconòmic; Àmbit rural; Risky alcohol consumption; Adolescents; Contextual factors; Socioeconomic position; Rural area

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tnor.pdf

5.294Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)