El duelo en una sociedad globalizada: estudio comparativo de la experiencia del duelo de diferentes culturas en Mallorca

Author

Gil Baquero, Jorge

Director

Nicolás Novajra, Alexandre M.

Date of defense

2017-09-18

Pages

417 p.



Department/Institute

Departament de Filosofia i Treball Social

Abstract

[spa]El duelo en occidente es tabú y necesita ser escondido puesto que las emociones que conlleva, tristeza profunda y rabia están excluidas en una sociedad hedonista. Sin embargo, el duelo afecta tanto al doliente como al sistema en el que el doliente está inmerso. Le afecta en las funciones vitales, por ello se hace necesario desde la comunidad y los servicios sociales tener una mirada más afrontativa con el duelo y las consecuencias que hacer un mal proceso conlleva. Este estudio pretende indagar primero sobre la universalidad del duelo. Si el proceso del duelo es igual para todo ser humano. Como afecta a cada uno la cultura, los rituales, las expresiones emocionales y las creencias sobre la muerte en el proceso del duelo. La investigación se enmarca bajo el paradigma estructuralista desde los planteamientos de la antropología estructural de Claude Lèvi-Strauss. Sienta la base y los pilares de lo que luego será el desarrollo del trabajo. Los hallazgos tienen una doble vertiente. Por un lado, la propuesta de una herramienta terapéutica para trabajar con los afectados. Por la otra la demostración de que el duelo es común a todos, en el sentido del tiempo y de las emociones, aunque cada uno lo lleve conductualmente de diferente modo. Esta investigación pone en evidencia la importancia del vínculo en el duelo. Y como es en ese plano vincular donde el duelo suele complicarse.


[cat]El duel a occident és tabú i necessita ser amagat, ja que les emocions que comporta, tristesa profunda i ràbia estan excloses en una societat hedonista. No obstant això, el duel afecta tant al malalt com al sistema en el qual el sofrent està immers. L'afecta a les funcions vitals, per això es fa necessari des de la comunitat i els serveis socials tenir una mirada més afrontativa amb el dol i les conseqüències de fer un mal procés. Aquest estudi pretén indagar primer sobre la universalitat del duel. Si el procés del dol és igual per a tot ésser humà. Com afecta cada un la cultura, els rituals, les expressions emocionals i les creences sobre la mort, en el procés del dol. La investigació s'emmarca sota el paradigma estructuralista des dels plantejaments de l'antropologia estructural de Claude Lévi-Strauss. Es aquesta la base i els pilars del que després serà el desenvolupament de la feina. Les troballes tenen un doble vessant. D'una banda, la proposta d'una eina terapèutica per treballar amb els afectats. Per l'altra la demostració que el duel és comú a tots, en el sentit del temps i de les emocions, encara que cada un ho porti conductualment de diferent manera. Aquesta investigació posa en evidència la importància del vincle en el dol. I com és en aquest pla vincular on el duel sol complicar-se.


[eng] Mourning in occidental societies is taboo and needs to be hidden because the emotions that arouse, deep sadness and anger are excluded from a hedonistic society. Nevertheless, mourning influences the mourner as well as the system where the mourner is immersed. It influences his vital functions; therefore it is necessary for the community and social services to have a more confronting outlook with mourning and the consequences that a badly carried out process has. This study first endeavor is to inquire about the universality of mourning and whether the mourning process is equal for every human being. How it influences on each person the culture, rituals, emotional expressions and beliefs of each one about death and the mourning process. This investigation follows the structuralist paradigm from the Claude Levi/Strauss` structural anthropology. It establishes the fundamentals and the pillars of what later on will be the development of this work. The findings have a double source. On one side the proposal for a therapeutic tool to work with the affected ones. On the other side the demonstration that mourning is common to everybody, both in the sense of time and emotions, even if each one carries it through different modes. This investigation puts in evidence the importance of relationships in mourning. And on how it is on this environment that mourning often becomes complicated.

Keywords

Dol; Trauma; Psicòlegs; Treballadors Socials; Professionals de la salut; Constel·lacions familiars; Formació en dol

Subjects

1 - Philosophy. Psychology; 316 - Sociology

Knowledge Area

Antropologia

Documents

tjgb1de1.pdf

3.026Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)