Cartografía participativa y propuestas para el desarrollo local sostenible de las comunidades indígenas del Valle de Kamarata. Parque Nacional Canaima - Venezuela.

Author

Camacho Fuenmayor, Marianela

Director

Nel.lo Andreu, Marta Gemma

Codirector

Pérez Albert, Yolanda

Date of defense

2017-09-20

Pages

444 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

Aquesta investigació proposa l’ús de la cartografia participativa com a eina per abordar els processos de planificació per al desenvolupament local en les comunitats indígenes de la Vall de Kamarata, Sector II Kamarata-Kanaimö, el territori de la qual coincideix amb part del sector occidental del Parc Nacional Canaima, ubicat al sud de Veneçuela en l’estat Bolívar. La investigació va ser de tipus projectiu i d’acció participativa per tal de crear relacions significatives i de confiança, permetent empoderar als seus membres i líders comunitaris a través del compromís amb les estratègies i els processos desenvolupats. La síntesi diagnòstica es va estructurar aplicant la matriu de necessitats i satisfactors proposada per Manfred A. Max-Neef en la seva teoria sobre el desenvolupament a escala humana (Max-Neef, 1998), per obtenir conclusions operatives de suport al conjunt de propostes desvetllades de l’imaginari dels principals actors involucrats en els processos de lideratge i desenvolupament de les comunitats indígenes. Com aportacions fonamentals, es compta amb una àmplia recopilació documental que inclou fonts primàries, així com l’elaboració d’un conjunt de mapes participatius que representen la cosmovisió de les comunitats indígenes de la Vall de Kamarata sobre el seu territori; i els seus continguts estan integrats en una base cartogràfica digital que servirà per a la implementació d’un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG). Les propostes, dissenyades per mitjà d’activitats participatives amb la comunitat, formen part de l’agenda comunitària en correspondència amb els objectius del Pla de Vida del Poble Pemon, i pretenen guiar accions per promoure un desenvolupament local a escala humana des d’una visió integral que posiciona l’home en el centre del procés, i la seva participació com un factor sinèrgic essencial que suscita la llibertat i el desenvolupament de les seves potencialitats creatives individuals i col•lectives per enfortir la identitat i la valorització de la cultura ancestral. Paraules clau: Cartografia participativa; Desenvolupament local a escala humana; Poble Pemon; Vall de Kamarata; Parc Nacional Canaima, Veneçuela.


Esta investigación propone el uso de la cartografía participativa como herramienta para abordar los procesos de planificación para el desarrollo local en las comunidades indígenas del Valle de Kamarata, Sector II Kamarata-Kanaimö, cuyo territorio coincide con parte del sector occidental del Parque Nacional Canaima, ubicado hacia el sur de Venezuela en el estado Bolívar. La investigación fue de tipo proyectiva y de acción participativa para crear relaciones significativas y de confianza, permitiendo empoderar a sus miembros y líderes comunitarios a través del compromiso con los procesos y estrategias desarrolladas. La síntesis diagnóstica se estructuró aplicando la matriz de necesidades y satisfactores propuesta por Manfred A. Max-Neef en su teoría sobre el desarrollo a escala humana (Max-Neef, 1998), para obtener conclusiones operativas de apoyo al conjunto de propuestas desveladas del imaginario de los principales actores involucrados en los procesos de liderazgo y desarrollo de las comunidades indígenas. Como aportes fundamentales, se cuenta con una amplia recopilación documental que incluye fuentes primarias, así como la elaboración de un conjunto de mapas participativos que representan la cosmovisión de las comunidades indígenas del Valle de Kamarata sobre su territorio; y sus contenidos están integrados en una base cartográfica digital que servirá para la implementación de un Sistema de Información Geográfica (SIG). Las propuestas, diseñadas a través de actividades participativas con la comunidad, forman parte de la agenda comunitaria en correspondencia con los objetivos del Plan de Vida del Pueblo Pemón, y pretenden guiar acciones para promover un desarrollo local a escala humana desde una visión integral que posiciona al hombre en el centro del proceso, y su participación como un factor sinérgico esencial que suscita la libertad y el desarrollo de sus potencialidades creativas individuales y colectivas para fortalecer la identidad y la valorización de la cultura ancestral. Palabras clave: Cartografía participativa; Desarrollo local a escala humana; Pueblo Pemón; Valle de Kamarata; Parque Nacional Canaima, Venezuela.

Keywords

Cartografia participativa; Desenvolupament local a escala humana; Vall de Kamarata; Desarrollo local a escala humana; Participative cartography; Local development at human; Kamarata Valley

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 3 - Social Sciences; 36 - Safeguarding the mental and material necessities of life; 502 - The environment and its protection

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

45.87Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)