The Evolution of Destinations. An Evolutionary and Relational Economic Geography Approach

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia
dc.contributor.author
Sanz Ibáñez, Cinta
dc.date.accessioned
2018-06-27T08:27:15Z
dc.date.available
2018-06-27T08:27:15Z
dc.date.issued
2017-10-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/586077
dc.description.abstract
L'objectiu d'aquesta tesi és comprendre com i per què les destinacions turístiques es transformen amb el temps, tot posant especial atenció a l’estudi de les dinàmiques del lloc en el seu conjunt en comptes de simplificar l’anàlisi a l'evolució de l'activitat turística, una de les discussions predominants entorn dels models evolutius tradicionals. Amb aquesta finalitat, es desenvolupa un model analític inspirat en avenços contemporanis en el camp de la geografia econòmica, més concretament, en l’àmbit de la geografia econòmica evolutiva (EEG) i la geografia econòmica relacional (REG). Des d’aquest enfocament, l'evolució de les destinacions es concep com un procés complex i en continu canvi que està influenciat per les característiques específiques i la interacció de múltiples forces en termes d'agència (human agency), contextualitat (contextuality) i dependència de la trajectòria (path dependence). Tot centrant l'anàlisi empíric en els catalitzadors específics que van tenir incidència en la definició de la trajectòria evolutiva de la Costa Daurada centre des de la dècada de 1980, la investigació s’orienta, en primer lloc, a estudiar els efectes de la interacció dels actors i els fluxos de coneixement en el comportament evolutiu de les destinacions (human agency). En segon lloc, la capacitat d'adaptació de les destinacions davant les dinàmiques de canvi local i global (contextuality). En tercer lloc, els efectes positius i negatius a llarg termini que es deriven de les decisions i esdeveniments ocorreguts en el passat (path dependence).
en_US
dc.description.abstract
El objetivo de esta tesis es comprender cómo y por qué los destinos turísticos se transforman con el tiempo, poniendo especial atención al estudio de las dinámicas del lugar en su conjunto en vez de simplificar el análisis a la evolución de la actividad turística, una de las discusiones predominantes en torno a los modelos evolutivos tradicionales. Con este fin, se desarrolla un modelo analítico inspirado en avances contemporáneos en el campo de la geografía económica, más concretamente, en el ámbito de la geografía económica evolutiva (EEG) y la geografía económica relacional (REG). Desde este enfoque, la evolución de los destinos se concibe como un proceso complejo y en continuo cambio que está influenciado por las características específicas y la interacción de múltiples fuerzas en términos de agencia (human agency), contextualidad (contextuality) y dependencia de la trayectoria (path dependence). Centrando el análisis empírico en los catalizadores específicos que tuvieron incidencia en la definición de la trayectoria evolutiva de la Costa Dorada centro desde la década de 1980, la investigación se orienta, en primer lugar, a estudiar los efectos de la interacción los actores y los flujos de conocimiento en el comportamiento evolutivo de los destinos (human agency). En segundo lugar, la capacidad de adaptación de los destinos ante las dinámicas de cambio local y global (contextuality). En tercer lugar, los efectos positivos y negativos a largo plazo que se derivan de las decisiones y acontecimientos ocurridos en el pasado (path dependence).
en_US
dc.description.abstract
The aim of this thesis is to understand how and why destinations change over time, putting attention to the dynamics of place instead of the evolution of tourism activity, one of the prevalent discussions around traditional evolutionary models. To achieve this, it develops an analytical model drawing inspiration on contemporary advances in economic geography – i.e. evolutionary economic geography (EEG) and relational economic geography (REG). From such an approach destination evolution is conceived as a complex ongoing process shaped by the specific characteristics and interplay of multiple forces in terms of human agency, contextuality and path dependence. By focusing on the analysis of specific catalysts that shaped the evolutionary trajectory of central Costa Daurada (Catalonia) since the 1980s, the exploratory research conducted studies, first, the effects of stakeholders’ interaction and knowledge flows on the evolutionary performance of destinations (human agency). Second, the adaptive capacity of destinations in front of dynamics of local and global change (contextuality). And third, the enabling and constraining long-term effects of decisions and events occurred in the past (path dependence). The methodological design of the empirical research comprises a combination of qualitative – interviews and documentary analysis – and quantitative – social network analysis – techniques.
en_US
dc.format.extent
205 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
evolució de destinacions
en_US
dc.subject
EEG
en_US
dc.subject
REG
en_US
dc.subject
evolución de destinos
en_US
dc.subject
destination evolution
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
The Evolution of Destinations. An Evolutionary and Relational Economic Geography Approach
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
338
en_US
dc.subject.udc
9
en_US
dc.contributor.authoremail
cinta.sanz@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Antón Clavé, Salvador
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

6.489Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)