La Inmunidad Olímpica La violación de derechos de los deportistas y la propuesta para la creación de un mecanismo jurídico de protección

Author

Suárez González, Orfeo

Director

Camps i Povill, Andreu

Date of defense

2018-05-31

Pages

339 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

Immunitat Olímpica és el nom donat al mecanisme de protecció dels drets dels esportistes que proposa aquesta tesi doctoral, sustentat jurídicament tant pels Principis Fonamentals de l'Olimpisme, especialment els supòsits de “no discriminació” recollits en la Carta Olímpica i en els estatuts de les federacions internacionals, com pels instruments del Dret Internacional que conformen la Carta Internacional dels Drets Humans. El treball demostra mitjançant l’exposició de casos com aquests drets han estat i són vulnerats, amb respostes desiguals per part de les organitzacions esportives i disparitat jurídica entre la justícia ordinària i l'esportiva. La solució precisa d'una major harmonització i interactuació del Dret Privat i el Dret Públic, i de la voluntat de l'esport i la política.


Inmunidad olímpica es el nombre dado al mecanismo de protección de los derechos de los deportistas que propone esta tesis doctoral, sustentado jurídicamente tanto por los Principios Fundamentales del Olimpismo, especialmente los supuestos de "no discriminación" recogidos en la Carta Olímpica y en los estatutos de las federaciones internacionales, como por los instrumentos del Derecho Internacional que conforman la Carta Internacional de los Derechos Humanos. El trabajo demuestra mediante la exposición de casos cómo esos derechos han sido y son vulnerados, con respuestas desiguales por parte de las organizaciones deportivas y disparidad jurídica entre la justicia ordinaria y la deportiva. La solución precisa de una mayor armonización e interactuación del Derecho Privado y el Derecho Público, y de la voluntad del deporte y la política.


Olympic Immunity is the name given to the mechanism of data protection for sports performers set down in this doctoral thesis. It is judicially based both on the basic Olympic Ideals (on the assumption of non-discrimination stipulated in the Olympic Charter and in the international sports federations statute law), as well as part of the International Human Rights that make up the International Declaration. This paper shows, by means of case studies, how these rights have been breached in the past and how they are still being breached today. It aims to show the inequality present in sporting organizations while examining the judicial differences between ordinary justice and sporting justice. The required solution being to establish communicative links between Private Law and State Law, as well as a will to change in the sporting world and in Politics.


Immunité Olympique est le nom que cette thèse doctorale propose pour désigner le mécanisme de protection des droits des sportifs. Il est appuyé juridiquement autant par les Principes Fondamentaux de l’Olympisme, notamment celui de la “non-discrimination” de la Charte Olympique et des statuts des fédérations internationales, que par les instruments du Droit International recueillis dans la Charte Internationale des Droits de l’Homme. Ce travail prouve, à travers des études de cas, comment ces droits ont été et sont encore bafoués, à cause de réponses inégales de la part des organisations sportives et de disparités entre la justice ordinaire et la justice sportive. La solution requiert une plus ample harmonisation et une interaction plus étroite entre Droit Privé et Droit Public, ainsi qu’une volonté sportive et politique.

Keywords

Immunitat Olímpica; Inmunidad olímpica; Olympic Immunity; Immunité Olympique

Subjects

341 - International law

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tosg1de1.pdf

1.918Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)