Self-determination operationalization and conceptualization in young people with and without disabilities

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Mumbardó Adam, Cristina
dc.date.accessioned
2019-01-09T15:59:24Z
dc.date.available
2020-12-20T01:00:11Z
dc.date.issued
2018-12-21
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/664662
dc.description.abstract
L'autodeterminació ens permet actuar com agents causals de les nostres vides, així com fer front a les oportunitats i desafiaments que van apareixent en el nostre context. Atès que la instrucció en autodeterminació pot beneficiar a tots els joves, amb o sense discapacitat, conèixer els efectes de les oportunitats que es donen en el context en l'autodeterminació d'aquests joves contribueix al coneixement sobre el desenvolupament i l'ensenyament de l'autodeterminació. L'objectiu d'aquesta tesi doctoral resideix en explorar l'impacte de les oportunitats contextuals, és a dir, de la família i dels contextos educatius, en l'expressió de l'autodeterminació, definida sota la Teoria de l'Agència Causal, dels joves amb i sense discapacitat. En primer lloc, s'han adaptat dos qüestionaris per avaluar les característiques essencials de l'autodeterminació i les oportunitats proporcionades en context familiar i educatiu per actuar de forma autodeterminada. En segon lloc, s'han analitzat les propietats psicomètriques de les puntuacions d'una mostra de 620 joves amb i sense discapacitat recollides amb aquests instruments. Finalment, l'estimació dels paràmetres estructurals d'un model teòric que integra les característiques essencials de l'autodeterminació i les oportunitats contextuals han confirmat l'impacte significatiu del context en l'expressió de l'autodeterminació. El treball resumit ha donat lloc als articles presentats en aquesta tesi doctoral.
en_US
dc.description.abstract
La autodeterminación nos permite actuar como agentes causales de nuestra propia vida, así como hacer frente a las oportunidades y desafíos que van apareciendo en nuestro contexto. Dado que la instrucción en autodeterminación puede beneficiar a todos los jóvenes, con o sin discapacidad, desentrañar los efectos de las oportunidades que se dan en el contexto en la autodeterminación de estos jóvenes contribuye al conocimiento sobre el desarrollo y la enseñanza de la autodeterminación. El objetivo de esta tesis doctoral reside en explorar el impacto de las oportunidades contextuales, es decir, de la familia y los contextos educativos, en la expresión de la autodeterminación, definida bajo la Teoría de la Agencia Causal, de los jóvenes con y sin discapacidad. En primer lugar, se han adaptado dos cuestionarios para evaluar las características y esenciales de la autodeterminación y las oportunidades proporcionadas en contexto familiar y educativo para actuar de forma autodeterminada. En segundo lugar, se han analizado las propiedades psicométricas de las puntuaciones de una muestra de 620 jóvenes con y sin discapacidad recogidas con dichos instrumentos. Finalmente, la estimación de los parámetros estructurales de un modelo teórico que integra las características esenciales de la autodeterminación y las oportunidades contextuales han confirmado el impacto significativo del contexto en la expresión de la autodeterminación. El trabajo resumido ha dado lugar a los artículos presentados en esta tesis doctoral.
en_US
dc.description.abstract
Self-determination has been recognized as a crucial trait to act as the causal agent of one’s life and face and navigate contextual opportunities and challenges. Given that self-determination instruction can benefit all adolescents and young adults having a disability or not, disentangling the effects of environmental opportunities in self-determination expression has the potential to inform self-determination development and instruction. The aim of this doctoral thesis is mainly to explore the impact of contextual opportunities, namely home and educational contexts, on the self-determination expression of young people with and without disabilities, through Causal Agency Theory lens. First, two questionnaires to assess self-determination essential characteristics and opportunities provided at home and in educational settings to engage in self-determined actions were adapted. Second, the scores collected with these instruments were psychometrically analyzed in a sample of 620 youth with and without disabilities. Finally, structural parameters estimation of a theoretical model tested integrating self-determination essential characteristics and contextual opportunities confirmed the significant impact of context in self-determination expression. The summarized work has led to the articles presented in this doctoral thesis.
en_US
dc.format.extent
197 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Sefl-determination
en_US
dc.subject
Assessment
en_US
dc.subject
Psychometrics
en_US
dc.subject
Context
en_US
dc.subject
Family
en_US
dc.subject
Educational settings
en_US
dc.subject.other
Ciències socials, periodisme i documentació
en_US
dc.title
Self-determination operationalization and conceptualization in young people with and without disabilities
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
376
en_US
dc.contributor.authoremail
cristinama6@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Giné Giné, Climent
dc.contributor.codirector
Guàrdia Olmos, Joan
dc.embargo.terms
24 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Cristina_Mumbardo.pdf

2.147Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)