Transición Energética y Conflictos Socioambientales en México: Situación, problemas y perspectivas jurídicas para una Transición Justa

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
dc.contributor.author
Ramos Olivares, Itzel
dc.date.accessioned
2020-05-07T08:45:08Z
dc.date.available
2020-05-07T08:45:08Z
dc.date.issued
2019-05-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668963
dc.description.abstract
Els desequilibris dels cicles ecològics del Sistema Terra i el canvi climàtic, causats en major mesura per un metabolisme social global dependent dels combustibles fòssils, ens urgeixen a cercar estratègies de governança global que articulin la transició cap a una societat la reproducció de la qual s'assenti en un model econòmic descarbonificat i sostenible. El desafiament del nou model de producció econòmic i el canvi de funcionament social és operar dins els límits planetaris des d’una perspectiva de justícia. En aquest context global, la política de transició energètica a Mèxic sorgeix com a resposta als compromisos assumits a nivell internacional en matèria de canvi climàtic. La present tesi doctoral té per objecte l'anàlisi d'aquesta política energètica nacional, des de la seva formulació fins a la seva implementació, a l'efecte de determinar si és congruent en termes de justícia. D'aquesta manera, considerant algunes aproximacions teòriques com les de justícia ambiental, justícia climàtica i justícia energètica, entre altres, l'estudi pretén, des d'una perspectiva crítica, formular arguments per a avaluar si és possible, en les condicions actuals, afirmar que la transició energètica a Mèxic s'està duent a terme de manera justa i, en tot cas, assenyalar quins són els factors que l'Estat hauria de prendre en compte en la seva transició cap a la sostenibilitat.
en_US
dc.description.abstract
Los desequilibrios de los ciclos ecológicos del Sistema Tierra y el cambio climático, causados en mayor medida por un metabolismo social global dependiente de los combustibles fósiles, apremian para la búsqueda de estrategias de gobernanza global que supongan la transición hacia una sociedad cuya reproducción se asiente en un modelo económico descarbonificado y sostenible. El desafío de un nuevo modelo de producción económica y el cambio de funcionamiento social es operar dentro de los límites planetarios desde una perspectiva de justicia. En este contexto global, la política de transición energética en México surge como respuesta a los compromisos asumidos a nivel internacional en materia de cambio climático. La presente tesis doctoral tiene por objeto el análisis de esta política energética nacional, desde su formulación hasta su implementación, a efectos de determinar si la misma es congruente en términos de justicia. De esta manera, considerando algunas aproximaciones teóricas como las de justicia ambiental, justicia climática y justicia energética, entre otras, el estudio pretende, desde una perspectiva crítica, formular argumentos para evaluar si es posible, en las condiciones actuales, afirmar que la transición energética en México se está llevando a cabo de manera justa y, en todo caso, señalar cuáles son los factores que el Estado debería tomar en cuenta en su transición hacia la sostenibilidad.
en_US
dc.description.abstract
The disruption of the Earth system’s ecological cycles and climate change, mainly caused by a global social metabolism based on fossil fuels, call for the international community to look for changes within global governance strategies towards a sustainable development model not based on fossil fuels. The challenge posed by this new economic development model and by this new social organization relies on how to operate within planetary boundaries from a justice perspective. In this global context, the Mexican energy transition policy is the response to the international commitments undertaken by the government regarding climate change. This doctoral thesis intends to analyze all the steps taken in the national energy policy context, from planning to implementation, all from a justice perspective. In this sense, some analytical tools, like environmental justice, climate justice and energy justice, are used to critically evaluate this policy. The main research question is whether relies on the elements that the Mexican government should consider for the implementation of the energy police, in terms of justice.
en_US
dc.format.extent
386 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Transició Energètica
en_US
dc.subject
Transició Justa
en_US
dc.subject
Conflictes Socioambientales
en_US
dc.subject
Transición Energética
en_US
dc.subject
Transición Justa
en_US
dc.subject
Conflictos Socioambientales
en_US
dc.subject
Energy Transition
en_US
dc.subject
Just Transition
en_US
dc.subject
Socioenvironmental conflict
en_US
dc.subject.other
Ciències socials i jurídiques
en_US
dc.title
Transición Energética y Conflictos Socioambientales en México: Situación, problemas y perspectivas jurídicas para una Transición Justa
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
34
en_US
dc.subject.udc
341
en_US
dc.subject.udc
342
en_US
dc.contributor.authoremail
itzel.olivares@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Cocciolo, Endrius Eliseo
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

15.05Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)