Food Storage among the Iberians of the Iron Age North-West Mediterranean (c. 225-c. 50 BC)

Author

González Vázquez, Mateo

Director

Remesal Rodríguez, José

Revilla Calvo, Víctor

Tutor

Remesal Rodríguez, José

Date of defense

2019-09-27

Pages

307 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Abstract

The realization of extensive fieldwork projects during the last few decades in northeastern Spain has considerably enriched our knowledge of the rural landscape’s history and have spurred much debate about how to explain and conceptualize patterns of rural settlement. This doctoral thesis, which is entitled Food Storage among the Iberians of the Iron Age Northwest Mediterranean, combines ethnographic instances with recent archaeological findings in order to reassess how storing and storage processes can inform our understanding of social and economic change in the Iron Age and Roman northwest Mediterranean. This research challenges the widely held view that the spread of storage pits should be understood as an index of the intensification of agricultural activities to support the campaigning needs of the Roman military in the region. On the contrary, it argues that the use of storage pits can be better understood as the need by local communities to disguise the location of their stored surpluses from the Roman conqueror. These findings lay the groundwork to produce a radically different picture of how these communities became a part of the expanding Roman Republic.


La presente tesis doctoral analiza cómo la práctica del almacenaje en el noreste de la península ibérica durante la Edad del Hierro puede ser indicativa de cambios de tipo económico y social. Durante aproximadamente las dos últimas décadas se han producido nuevos hallazgos de vastas concentraciones de depósitos subterráneos en el noreste peninsular, también conocidos como campos de silos. Gran parte de éstos, además, están fechados entre los siglos III y I a.C. El surgimiento de lo que actualmente conocemos como el período ibérico o Segunda Edad del Hierro en el noreste peninsular se ha explicado como resultado de la transición de una economía agropastoral a un sistema basado en el cultivo extensivo de los cereales, lo que gradualmente contribuyó a una completa sedentarización de la población. Además, tradicionalmente se ha considerado que la producción cerealística era suficientemente elevada como para ser considerada como una fuente susceptible de exportación. A partir de un análisis de tipo transcultural y comparativo, combinado con un análisis espacial, este trabajo de investigación propone interpretar las concentraciones de depósitos subterráneos como recursos de carácter perentorio y de subsistencia, concebidos principalmente por las comunidades locales fruto de la necesidad de realizar desplazamientos cíclicos y en respuesta a periodos de actividad bélica continuada e inestabilidad política. De este modo, se establece una asociación entre el abandono de estos campos de silos en Iberia y la consolidación de la Pax Romana a lo largo de la segunda mitad del siglo I a.C.

Keywords

Edat del ferro; Edad del hierro; Iron age; Ibers; Iberos; Iberians; Romanització (Història); Romanización (Historia); Romanization (History); Emmagatzematge d'aliments; Almacenamiento de alimentos; Food storage; Postcolonialisme; Postcolonialismo; Postcolonialism

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat Societat i Cultura

Documents

01.MGV_1de11.pdf

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Rights

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