Essays in behavioural economics

Author

Janezic, Katharina A.

Director

Alaoui, Larbi ORCID

Apesteguía, José

Date of defense

2021-05-18

Pages

220 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis contains three chapters studying questions of behavioural and experimental economics. Chapter 1, titled “Heterogeneity in lies and lying preferences”, develops a theoretical framework and an experimental design which I use to identify systematic patterns of lying behaviour in the presence of heterogeneity of lies and decision-makers. I show that accounting for these patterns provides large gains in out-of-sample predictions of lying decisions. Chapter 2, titled “Eliciting preferences for truth-telling in a sample of politicians”, studies the connection between politicians’ truth-telling preferences and observable variables such as re-election success. The chapter has been published in the Proceedings of the National Academy of Sciences. Chapter 3, titled “Reasoning about others’ reasoning”, introduces an experimental design strategy to disentangle cognitive from beliefbased levels of play in a model of iterative reasoning based on observed choices in an experiment. The chapter has been published in the Journal of Economic Theory.


Aquesta tesi conté tres capítols que estudien qüestions d’economia del comportament i experimental. El capítol 1, titulat “Heterogeneïtat en mentides i preferències per mentir”, desenvolupa un marc teòric i un disseny experimental que faig servir per identificar patrons sistemàtics de comportament mentider en presència d'heterogeneïtat de mentides i de decisors. Demostro que tenir en compte aquests patrons proporciona grans guanys en prediccions fora de la mostra. El capítol 2, titulat “Obtenir preferències per dir la veritat en una mostra de polítics”, estudia la connexió entre les preferències per dir la veritat dels polítics i variables observables com l’èxit de la reelecció. El capítol s’ha publicat a Proceedings of the National Academy of Sciences. El capítol 3, titulat “Raonar sobre el raonament dels altres”, introdueix una estratègia de disseny experimental per diferenciar en un joc els nivells d'actuació basats en creences dels basats en límits cognitius en un model de raonament iteratiu basat en les decisions observades en un experiment. El capítol s’ha publicat al Journal of Economic Theory.

Keywords

Behavioral economics

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tkaj.pdf

2.718Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)