Introducció al pensament “creactiu” de Salvador Dalí. Una filosofia paranoicocrítica

Author

Gordillo Pla, Efrem

Director

Riba Miralles, Jordi

Tutor

Llevadot Pascual, Laura

Date of defense

2021-04-30

Pages

675 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Filosofia

Abstract

La hipòtesi sobre la qual s'aixeca aquest estudi és que a més d'un artista destacat també cal considerar Salvador Dalí com a pensador perquè disposa d'una important obra filosòfica la qual, d'una banda, es troba implícita en la seva forma de viure i, de l'altra, es fa explícita en la seva extensa obra escrita. Analitzant els seus escrits, dels quals s'ha extret el gruix de la present tesi, constato aquesta hipòtesi i, així, defenso l'existència i la importància del pensament dalinià tot sintetitzant-lo, explicant-lo i organitzant-lo. A més, a mesura que la investigació avança ens trobem amb un fet sorprenent: un dels punts capitals de la filosofia daliniana és el polític i, de fet, resulta de signe oposat al que tradicionalment ha estat assignat al personatge.


This study is based on the hypothesis that Salvador Dalí must be understood not only as an outstanding artist but also as a thinker with an important philosophical work, which, on one hand, is implicit in his way of living, and on the other, is made explicit in his extensive written work. Studying his texts, on which the bulk of this thesis is focused, I prove this hypothesis, and I defend the existence and importance of the dalinian thought – systematizing, explaining, and organizing it. Furthermore, as my research unfolds, a surprising fact is revealed: one of the most important dimensions of Dalí’s thought is political, and, in fact, it is diametrically opposed to what he has traditionally been seen as.

Keywords

Filosofia de l'art; Filosofía del arte; Philosophy of the art; Dalí, Salvador, 1904-1989; Creativitat; Creatividad; Creativity; Surrealisme; Surrealismo; Surrealism; Mètode paranoic-crític; Método paranoico-crítico; Paranoic-critical method

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat en Filosofia Contemporània i Estudis Clàssics

Documents

EGP_TESI.pdf

3.083Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)