Reasoning in dialogue: exploring the inferential articulation of speech acts

Author

Yuan, Chenjie

Director

Mayol, Laia

Vallduví Botet, Enric

Date of defense

2022-02-01

Pages

281 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Traducció i Ciències del llenguatge

Doctorate programs

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Abstract

This dissertation studies the inferential articulation of speech acts (in particular, assertions and questions) in dialogue, drawing upon two theoretical frameworks, a normative Question Under Discussion (qud) model of discourse and a type-theoretical framework for semantics. It is demonstrated that, under a normative inferentialist view of speech acts, the potential of reacting to a speech act can be characterized in terms of the existence of a proper question that bridges the two concerned speech acts, and furthermore, that the rhetorical relation that emerges from this one-turn dialogical interaction can be reduced to a family of qud-relations (i.e., question resolution and question implication). The analyses presented in this dissertation give rise to a more comprehensive qud-model of discourse called RiD (acronym for "Reasoning in Dialogue").


Aquesta tesi estudia l’articulació inferencial dels actes de parla (en particular, assercions i preguntes) en diàleg, a partir de dos marcs teòrics, el model Question Under Discussion (qud) normatiu del discurs i la semàntica basada en la teoria de tipus. Es demostra que, sota una visió normativo-inferentialista dels actes de parla, és possible caracteritzar el potencial de respondre a un acte de parla en termes de l’existència d’una pregunta que relaciona els dos actes de parla en qüestió, i a més, que la relació retòrica que emergeix d’aquesta interacció dialògica d’un sol torn es pot reduir a una família de relacions qud (i.e., resolució de preguntes i implicació de preguntes). Les anàlisis presentades en aquesta tesi donen lloc a un model qud del discurs més complet anomenat RiD (acrònim de “raonament en el diàleg”).


Esta tesis estudia la articulación inferencial de los actos de habla (en particular, aserciones y preguntas) en diálogo, basándose en dos marcos teóricos, el modelo Question Under Discussion (qud) normativo del discurso y la semántica basada en la teoría de tipos. Se demuestra que, bajo una visión normativo-inferentialista de los actos de habla, es posible caracterizar el potencial de responder a un acto de habla en términos de la existencia de una pregunta que relaciona los dos actos de habla en cuestión, y además, que la relación retórica que emerge de esta interacción dialógica de un solo turno puede reducirse a una familia de relaciones qud (i.e., resoluci´on de preguntas e implicación de preguntas). Los análisis presentados en esta tesis dan lugar a un modelo qud del discurso más completo llamado RiD (acrónimo de ”razonamiento en el diálogo”).

Keywords

Articulació inferencial dels actes de parla; Articulación inferencial de los actos de habla; Inferential articulation of speech acts

Subjects

81 - Linguistics and languages

Documents

tcy.pdf

3.946Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)