Novel pharmacological and electroceutical approaches for memory improvement in animal models of intellectual disability

Author

Vázquez Oliver, Anna

Director

Ozaita Mintegui, Andrés

Maldonado, Rafael

Date of defense

2022-02-18

Pages

323 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Intellectual disability is a term used to describe a group of neurodevelopmental disorders defined by deficits in cognitive and adaptive functioning with onset during the developmental period. Preclinical research suggest that pharmaceutical approached might benefit people with intellectual disabilities since mouse models bearing similar genetic modifications to those in human syndromes improve cognitive performance upon treatment. This thesis focused on the therapeutic potential of two different approaches, pharmacological and electroceutical, in two mouse models of intellectual disability. First, we studied therapeutic potential of long-term treatments targeting the endocannabinoid system for memory improvement in a well-characterized mouse model of Down syndrome. Secondly, we explored a new electroceutical approach for memory enhancement in a mouse model of fragile X syndrome based on vagus nerve stimulation. Together, using behavioral, pharmacological, electrostimulation, histological and biochemical approaches, we have described two new therapeutical interventions for memory enhancement in mouse models of intellectual disability.


La discapacitat intel·lectual és un terme que s'utilitza per a descriure un grup de trastorns del neurodesenvolupament definits per dèficits en el funcionament cognitiu que comencen al llarg del període de desenvolupament. Aquesta tesi es va centrar en el potencial terapèutic de dues aproximacions diferents, farmacològica i electrocèutica, en dos models de ratolí de discapacitat intel·lectual. En primer lloc, hem estudiat el potencial terapèutic dels tractaments a llarg termini dirigits al sistema endocannabinoide per a millorar la memòria en un model de ratolí de síndrome de Down. En segon lloc, hem explorat un nou enfocament electrocèutic per a la millora de la memòria en un model de ratolí de la síndrome X fràgil basat en l'estimulació del nervi vague. Conjuntament, utilitzant tècniques conductuals, farmacològics, d'electroestimulació, histològics i bioquímics, hem descrit dues noves aplicacions terapèutiques per a la millora de la memòria en models de ratolí de discapacitat intel·lectual.

Keywords

Down syndrome; Fragile X syndrome; Endocannabinoid system; Cannabinoid type-1 receptor; Vagus nerve; Sindrome de Down; Síndrome X fràgil; Sistema endocannabinoide; Receptor cannabinoide tipus 1; Nervi vague

Subjects

616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

tavo.pdf

18.87Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)