Utilidad clínica de la salpingo-ooforectomía bilateral profiláctica en la reducción de riesgo de cáncer de mama en el síndrome de cáncer de mama y ovario hereditario asociado a variantes patogénicas en BRCA1 o BRCA2

Author

Stjepanovic Djurasinovic, Neda

Director

Balmaña Gelpi, Judith

Tutor

Bosch Albareda, Francesc

Date of defense

2021-09-08

Pages

100 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina

Abstract

L’evidència disponible respecte a l’associació de la salpingo-ooforectomia bilateral profilàctica (SOBP) i la reducció de risc de càncer de mama en portadores de BRCA1/2 és conflictiva, a causa de potencials biaixos metodològics en les anàlisis prèviament publicats. Així mateix, la relació entre la SOBP en el període premenopàusic i el risc de càncer de mama en portadores de BRCA1/2 no s’ha estudiat en profunditat. Aquest estudi va analitzar 444 portadores de BRCA1 i 409 portadores de BRCA2 de registres internacionals amb un estricte control metodològic de biaixos per analitzar l’associació entre la SOBP premenopàusica (abans dels 51 anys) i el risc de càncer de mama. Les dones incloses en l’anàlisi no podien tenir història personal de càncer previ a l’estudi genètic ni tampoc durant els primers 6 mesos de seguiment (per evitar el biaix d’estudi genètic induït per càncer i el biaix de càncer prevalent). L’observació es va iniciar als 6 mesos després de l’estudi genètic (per evitar el biaix de temps lliure d’esdeveniments), fins al diagnòstic de càncer de mama, mastectomia reductora de risc (MRR) o mort. Es va emprar el model multiestado amb quatre estats (no-SOBP, SOBP, MRR i càncer de mama) i cinc transicions per calcular la reducció de risc de càncer de mama després d’una SOBP premenopàusica. Després d’una mitjana de seguiment de 4.3 anys, 96 dones (11.3%) van desenvolupar càncer de mama (54 BRCA1, 42 BRCA2). El risc de càncer de mama després d’una SOBP premenopàusica va disminuir significativament en portadores de BRCA1 amb un quocient de riscos (hazard ratio o HR, per les sigles en anglès) de 0.45 (95% interval de confiança (IC) 0,22-0,92), i per a les portadores de BRCA2 no va ser concloent amb una HR de 0.77 (95% IC 0.35-1.67). En resum, aquest estudi conclou que la SOBP premenopàusica està associada amb la reducció de risc de càncer de mama en portadores de BRCA1. Aquesta informació pot ajudar a guiar les mesures de reducció de càncer en aquesta població. No obstant això, un seguiment més llarg i una major cohort són necessàries per estimar amb major robustesa el potencial efecte en portadores de BRCA2.


La evidencia disponible respecto a la asociación de la salpingo-ooforectomia bilateral profiláctica (SOBP) y la reducción de riesgo de cáncer de mama en portadoras de BRCA1/2 es conflictiva, debido a potenciales sesgos metodológicos en los análisis previamente publicados. Asimismo, la relación entre la SOBP en el periodo premenopáusico y el riesgo de cáncer de mama en portadoras de BRCA1/2 no se ha estudiado en profundidad. Este estudio analizó 444 portadoras de BRCA1 y 409 portadoras de BRCA2 de registros internacionales con un estricto control metodológico de sesgos para analizar la asociación entre la SOBP premenopáusica (antes de los 51 años) y el riesgo de cáncer de mama. Las mujeres incluidas en el análisis no podían tener historia personal de cáncer previo al estudio genético ni tampoco durante los primeros 6 meses de seguimiento (para evitar el sesgo de estudio genético inducido por cáncer y el sesgo de cáncer prevalente). La observación se inició a los 6 meses después del estudio genético (para evitar el sesgo de tiempo libre de eventos), hasta el diagnostico de cáncer de mama, mastectomía reductora de riesgo (MRR) o muerte. Se empleó el modelo multiestado con cuatro estados (no-SOBP, SOBP, MRR y cáncer de mama) y cinco transiciones para calcular la reducción de riesgo de cáncer de mama después de una SOBP premenopáusica. Tras una media de seguimiento de 4.3 años, 96 mujeres (11.3%) desarrollaron cáncer de mama (54 BRCA1, 42 BRCA2). El riesgo de cáncer de mama después de una SOBP premenopáusica disminuyó significativamente en portadoras de BRCA1 con un cociente de riesgos (hazard ratio o HR, por sus siglas en inglés) de 0.45 (95% intervalo de confianza (IC) 0.22-0.92), y para las portadoras de BRCA2 no fue concluyente con una HR de 0.77 (95% IC 0.35-1.67). En resumen, este estudio concluye que la SOBP premenopáusica está asociada con la reducción de riesgo de cáncer de mama en portadoras de BRCA1. Esta información puede ayudar a guiar las medidas de reducción de cáncer en esta población. Sin embargo, un seguimiento más largo y una mayor cohorte son necesarias para estimar con mayor robustez el potencial efecto en portadoras de BRCA2.


There is conflicting evidence in the literature regarding the association of prophylactic bilateral salpingo-oophorectomy and breast cancer risk reduction in BRCA1/2 carriers, because of potential methodological issues of the previous analysis. Additionally, how premenopausal bilateral salpingo-oophorectomy modifies the risk of breast cancer in BRCA1/2 carriers has not been studied in detail. This study analyzed 444 BRCA1 and 409 BRCA2 carriers from international hereditary cancer registries and applied a strict bias control approach to investigate the association between premenopausal (before age 51) bilateral salpingo-oophorectomy and breast cancer risk. All women had no cancer diagnosis prior to genetic testing or during the first 6 months of surveillance (to avoid cancer-induced testing bias and prevalent-cancer bias). Observation started 6 months after genetic testing (to avoid event-free time bias) and ended at breast cancer diagnosis, risk-reducing mastectomy or death. A multistate model with four states (non- bilateral salpingo-oophorectomy, bilateral salpingo-oophorectomy, risk reducing mastectomy and breast cancer) and five transitions was fitted to characterize outcomes and to calculate the breast cancer risk after premenopausal bilateral salpingo-oophorectomy. After a mean follow-up of 4.3 years, 96 women (11.3%) developed breast cancer (54 BRCA1, 42 BRCA2). The risk of breast cancer after premenopausal bilateral salpingo-oophorectomy decreased significantly for BRCA1 carriers with a hazard ratio (HR) of 0.45 (95% confidence interval (CI) 0.22-0.92), but was not conclusive for BRCA2 carriers with a HR of 0.77 (95%CI 0.35-1.67). In conclusion, this study shows that premenopausal bilateral salpingo-oophorectomy is associated with breast cancer risk reduction in BRCA1 carriers, which can help guide cancer risk-reducing strategies in this population. However longer follow-up and larger sample size may be needed to estimate the potential benefit in BRCA2 carriers.

Keywords

BRCA1/2; Càncer de mama; Cáncer de mama; Breast cancer; Salpingo-ooforectomia

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

nesdt1de1.pdf

1.435Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)