La revocación tributaria en el ámbito local

Author

Arenas Sánchez, Raquel

Director

Pagès i Galtés, Joan

Date of defense

2022-09-21

Pages

323 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

Quan es tracta de tributs locals, per la limitada quantia en un percentatge molt elevat de les quotes liquidades, no resulta econòmic acudir als tribunals en reclamació del dret a contribuir d' acord amb la llei. Per això, cal que la revisió dels actes tributaris municipals pel mateix ajuntament que els hagués dictat es configuri com a instrument real de garantia i efectivitat d'aquest dret. En aquells municipis on no existeix un òrgan economicoadministratiu el recurs de reposició constitueix la via ordinària per a la revisió dels actes tributaris per la mateixa Administració. Però no és el recurs preceptiu de reposició l'única via perquè l'ajuntament que hagués dictat un acte tributari el revisi en benefici dels seus destinataris. També pot fer-ho, fins i tot per a actes ferms, a través dels procediments especials de revisió. És a dir, mitjançant els procediments de revisió d' actes nuls de ple dret, revocació, rectificació d' errors i devolució d' ingressos indeguts.


Cuando se trata de tributos locales, por la limitada cuantía en un porcentaje muy elevado de las cuotas liquidadas, no resulta económico acudir a los tribunales en reclamación del derecho a contribuir con arreglo a la ley. Por eso, es necesario que la revisión de los actos tributarios municipales por el mismo ayuntamiento que los hubiera dictado se configure como instrumento real de garantía y efectividad de ese derecho. En aquellos municipios donde no existe un órgano económico-administrativo el recurso de reposición constituye la vía ordinaria para la revisión de los actos tributarios por la propia Administración. Pero no es el recurso preceptivo de reposición la única vía para que el ayuntamiento que hubiera dictado un acto tributario lo revise en beneficio de sus destinatarios. También puede hacerlo, incluso para actos firmes, a través de los procedimientos especiales de revisión. Es decir, mediante los procedimientos de revisión de actos nulos de pleno derecho, revocación, rectificación de errores y devolución de ingresos indebidos.


When it comes to local taxes, due to the limited amount of a very high percentage of the fees settled, it is not economical to go to court to claim the right to contribute under the law. That is why it’s necessary that the review of municipal tax acts by the same city council that had issued them to be configured as a real instrument of guarantee and effectiveness of that right. In those municipalities where there is no economic-administrative body, the remedy of replacement constitutes the ordinary way for the review of tax acts by the Administration itself. But the mandatory remedy of replacement is not the only way for the city council that had issued a tax act to review it for the benefit of its recipients. You can also do so, even for firm acts, through the special review procedures. That is, through the procedures of review of null acts of full right, revocation, rectification of errors and return of undue income. Among all of them, we have focused our study on the revocation procedure, the nature of which is still being discussed because of those positions that identify it with its namesake of general administrative law, so different, however.

Keywords

revocació tributària; revisió en via administrativa; administració local; revocación tributaria; revisión en vía administrativa; administración local; tax revocation; administrative review; local government

Subjects

3 - Social Sciences; 34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI Raquel Arenas Sánchez.pdf

3.598Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)